Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis: Gorbaciov a fost un lider care a înțeles că încheierea Războiului Rece este abordarea corectă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 31 august 2022

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, 31 august, că Mihail Gorbaciov a fost un lider care a înțeles cu înțelepciune că încheierea Războiului Rece este abordarea corectă, în contextul în care ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice înainte de dizolvarea acesteia a murit, marți noapte, la Moscova, la vârsta de 91 de ani.

„Mihail Gorbaciov a fost un lider care a înțeles cu înțelepciune că încheierea Războiului Rece este abordarea corectă. Actualul război brutal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei este în contrast puternic cu moștenirea și viziunea curajoasă a acestuia privind o lume pașnică”, a transmis șeful statului.

Anterior, fostul preşedinte al României Ion Iliescu a afirmat că a aflat cu tristeţe vestea morţii lui Mihail Gorbaciov, apreciind că oricum ai judeca moştenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relaţiilor internaţionale şi în bine, dar şi în rău, referindu-se la faptul că mesajul ultimului lider al URSS a fost acela că sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond.

„Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietăţii publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, şi acum şi a Occidentului dezvoltat”, subliniază Iliescu.

CITEȘTE AICI MAI MULTE – Iliescu, despre Gorbaciov: Doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moştenirea

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice înainte de dizolvarea acesteia, a murit, marți noapte, la Moscova, la vârsta de 91 de ani, relatează Reuters. El este liderul rus care a pus capăt Războiului Rece și a primit premiul Nobel.

Gorbaciov, ultimul președinte sovietic, a încheiat acorduri de reducere a armelor cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier care împărțea Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și a dus la reunificarea Germaniei.

Însă reformele sale interne au contribuit la slăbirea Uniunii Sovietice până la punctul în care s-a destrămat, moment pe care președintele Vladimir Putin l-a numit „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX.

CITEȘE ȘI alte reacții la moartea lui Mihail Gorbaciov:

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW