Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 31 august 2022

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice înainte de dizolvarea acesteia, a murit, marți noapte, la Moscova, la vârsta de 91 de ani, relatează Reuters. El este liderul rus care a pus capăt Războiului Rece și a primit premiul Nobel. 

Gorbaciov, ultimul președinte sovietic, a încheiat acorduri de reducere a armelor cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier care împărțea Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și a dus la reunificarea Germaniei.

Însă reformele sale interne au contribuit la slăbirea Uniunii Sovietice până la punctul în care s-a destrămat, moment pe care președintele Vladimir Putin l-a numit „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX.

„Mihail Gorbaciov a încetat din viață în această seară, în urma unei boli grave și îndelungate”, a anunțat Spitalul Clinic Central din Rusia.

Putin și-a exprimat „cele mai profunde condoleanțe”, a declarat pentru Interfax purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Mâine va trimite o telegramă de condoleanțe familiei și prietenilor săi”, a spus el.

Putin a declarat în 2018 că ar inversa dezintegrarea Uniunii Sovietice dacă ar putea, au relatat agențiile de presă.

Liderii mondiali s-au grăbit să îi aducă un omagiu. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990, a deschis calea pentru o Europă liberă.

Foto: commons.wikimedia.or

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW