Klaus Iohannis: Este nevoie de o îmbunătățire a Constituției
Klaus Iohannis a declarat joi, 12 mai, că dezbaterile legate de modificarea Constituției vor fi tranșate în cadrul discuțiilor politice, nu prin media sau prin rețelele sociale, dar a precizat, în schimb, că „este nevoie de o îmbunătățire” a Legii Fundamentale.
„După atâția ani, este nevoie de o îmbunătățire a Constituției. Nu îmi doresc să cădeți capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. Este o temă foarte importantă, dar extrem de atractivă pentru tot felul de scenarii”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Spitalul Colentina.
Președintele a precizat, în schimb, că există „chestiuni” care trebuie lămurite în Legea Fundamentală.
„Amintiți-vă că s-a vehiculat scenariul alegerilor anticipate, noțiune care nici nu există în Constituție. Un ministru interimar poate să stea 45 zile, dar dacă criza durează 145 zile, ce facem, rămânem fără Guvern? Ce facem, vrem președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem președinte ales de Parlament care are o poziție mai degrabă protocolară? Sunt argumente pro și contra. Această chestiune nu se va tranșa prin media sau prin rețele sociale, aceste lucruri se vor tranșa prin discuții politice”, a adăugat Președintele României.
Revizuirea Constituției
Articolul 150 din Constituția României prevede că revizuirea acesteia poate fi iniţiată de preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Conform alin. 2, „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.
În ce privește procedura de revizuire, art. 151, alin. 1 arată că „proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere”.
În actuala legislatură, Parlamentul României are 330 de deputați și 136 de senatori, deci 466 de parlamentari. Asta înseamnă că propunerea de revizuire ar trebui votată de cel puțin 220 de deputați, respectiv cel puțin 91 de senatori.
PSD, PNL și UDMR, cele trei partide care formează coaliție de guvernare, cu sprijinul minorităților naționale, se bucură de majoritatea necesară, chiar și cu demisiile parlamentarilor PNL.
În urma alegerilor parlamentare din 2020, în Camera Deputaților, PSD a obținut 110 mandate, PNL 93, UDMR 21, iar minoritățile naționale 18. În Senat, sunt 47 de mandate la PSD, 41 la PNL și la UDMR sunt 9.
Din PNL au demisionat 14 deputați și 3 senatori, deci 17 parlamentari în total.
Astfel, coaliția de guvernare se poate sprijini pe 228 de deputați, deci peste minimul necesar de voturi, iar în Senat pe 94 de voturi, de asemenea suficiente pentru ca o revizuire a Constituției să poată fi adoptată.
Sursă foto: Inquam Photos/George Călin
Comentarii