Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Ciolacu cere modificarea Constituției: România are nevoie de o dezbatere serioasă despre reforma constituțională

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 10 mai 2022

Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a anunțat marți, 10 mai, că trebuie declanșată o discuție despre reforma Constituției, în condițiile în care coaliția de guvernare se bucură de o mare majoritate în Parlament, cu ajutorul căreia poate face acest demers.

Însă Ciolacu nu a detaliat și modul în care ar trebui schimbată legea fundamentală.

„Mă folosesc de acest prilej pentru a vă aminti că România are nevoie de o dezbatere serioasă despre reforma constituțională. Eu cred că ne aflăm în ceea ce specialiștii în drept numesc `momentul constituțional`. Am ratat acest moment după integrarea în UE și NATO.

Am ratat în 2011 și am ratat în 2013 când am avut o largă majoritate parlamentară. Din punctul meu de vedere, cu o majoritate de peste 65 la sută în Parlament avem puține scuze dacă vom rata din nou. Societatea așteaptă o Constituție modernă care să reflecte realitatea și să ofere soluții inovative la provocările viitorului”, a spus Marcel Ciolacu.

El a participat astăzi la un eveniment organizat de Curtea Constituțională pentru a celebra 30 de ani de la înființarea instituției.

„Eu nu consider că trebuie modificate atribute de la președinte”, a mai spus liderul PSD, întrebat dacă trebuie modificate atribuțiile președintelui.

Amintim că liderul social-democraților a mai evocat în ultima perioadă modificarea Constituției. La începutul lunii decembrie 2021, Ciolacu susținea că „trebuie să vorbim despre acest lucru, fără teamă şi fără complexe”.

„Toate sistemele democratice, cu excepţia Statelor Unite, au făcut-o atunci când a fost nevoie. Unele state au apelat chiar la revizuire totală, aşa cum a fost Finlanda în anul 2000 sau Elveţia în 1999. Altele, au apelat la o modificare parţială. Belgia chiar de peste 20 de ori în ultimii 20 de ani!”, a declarat Marcel Ciolacu în 6 decembrie.

Președintele PSD a precizat atunci că ar trebui modificată modalitatea prin care este demis premierul, în sensul în care, dacă o moțiune de cenzură este adoptată, acest lucru ar trebui să implice numirea unui nou prim-ministru. Totodată, un alt subiect menționat de Ciolacu a fost modificarea atribuțiilor președintelui României.

Și liderul PNL de atunci, Florin Cîțu, se exprimase în favoarea modificării Constituției și a dat ca exemplu scăderea limitei de vârstă pentru vot, de la 18 ani la 16 ani.

Revizuirea Constituției

Articolul 150 din Constituția României prevede că revizuirea acesteia poate fi iniţiată de preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Conform alin. 2, „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.

În ce privește procedura de revizuire, art. 151, alin. 1 arată că „proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere”.

În actuala legislatură, Parlamentul României are 330 de deputați și 136 de senatori, deci 466 de parlamentari. Asta înseamnă că propunerea de revizuire ar trebui votată de cel puțin 220 de deputați, respectiv cel puțin 91 de senatori.

PSD, PNL și UDMR, cele trei partide care formează coaliție de guvernare, cu sprijinul minorităților naționale, se bucură de majoritatea necesară, chiar și cu demisiile parlamentarilor PNL.

În urma alegerilor parlamentare din 2020, în Camera Deputaților, PSD a obținut 110 mandate, PNL 93, UDMR 21, iar minoritățile naționale 18. În Senat, sunt 47 de mandate la PSD, 41 la PNL și la UDMR sunt 9.

Din PNL au demisionat 14 deputați și 3 senatori, deci 17 parlamentari în total.

Astfel, coaliția de guvernare se poate sprijini pe 228 de deputați, deci peste minimul necesar de voturi, iar în Senat pe 94 de voturi, de asemenea suficiente pentru ca o revizuire a Constituției să poată fi adoptată.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW