Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Klaus Iohannis, după Summitul NATO: România și-a atins obiectivele majore / Șeful statului l-a invitat pe Joe Biden la București

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 iunie 2021

Liderii Alianței Nord-Atlantice s-au întâlnit luni la primul Summit NATO de la Bruxelles la care a participat și președintele SUA, Joe Biden. Klaus Iohannis a anunțat că l-a invitat pe președintele Biden la București pentru a continua discuțiile pe marginea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. 

Șeful statului susține că a purtat două discuții cu președintele Joe Biden. În prima discuție, Klaus Iohannis și președintele Poloniei, Andrej Duda, i-au mulțumit lui Joe Biden pentru prezența sa din cadrul Summitului B9, organizat la București.

A fost o prezență consistentă, a fost un discurs foarte solid, vă amintiți cu siguranță. Și evident am dorit să ne asigurăm că în continuare avem un Parteneriat Strategic foarte solid și că avem întreaga atenție a partenerului strategic Statele Unite pentru flancul estic. Președintele Biden ne-a asigurat că se implică în mod deosebit și foarte mult pentru a sprijini România și Polonia pentru a îmbunătăți această relație”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO.

Ulterior, șeful statului l-a invitat pe președintele SUA la București.

I-am spus că îmi doresc să continuăm discuția foarte bună pe care am început-o, în 2015 am avut prima întâlnire, atunci era vicepreședintele Biden, și că îmi doresc foarte mult să întărim Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire și m-a asigurat încă o dată de faptul că este foarte dedicat acestui parteneriat”, a adăugat președintele României.

„România și-a atins obiectivele majore pentru acest Summit”

Klaus Iohannis susține că România și-a atins obiectivele majore pentru Summitul NATO, iar deciziile luate de liderii Alianței răspund intereselor de securitate ale țării noastre.

Acest Summit a reconfirmat importanța și relevanța Alianței într-un mediu de securitate marcat de amenințări multiple și tot mai complexe și impredictibile. A marcat, de asemenea, o etapă nouă, întărită, a relației transatlantice, o reafirmare a valorilor comune care ne unesc. Alături de Președintele Biden și de ceilalți lideri aliați, am reafirmat unitatea, solidaritatea și coeziunea Alianței, caracterul fundamental al acesteia pentru apărarea colectivă și pentru securitatea euroatlantică, precum și angajamentul comun pentru promovarea unei ordini internaționale bazate pe reguli”, a transmis Klaus Iohannis, într-o conferință de presă organizată la finalul Summitului.

Importanța strategică a regiunii Mării Negre, reconfirmată

Un alt punct pe agenda liderilor NATO a fost importanța strategică a regiunii Mării Negre, reconfirmată în cadrul Summitului, potrivit președintelui Iohannis.

Am evidențiat necesitatea ca procesul de consolidare a posturii Alianței de descurajare și apărare să vizeze cu precădere Flancul Estic, ca întreg, în mod coerent, cu o atenție specială pentru evoluțiile de securitate de la Marea Neagră. Alianța trebuie să dispună de forțele, structurile și capabilitățile necesare pentru a răspunde eficient amenințărilor cu care ne confruntăm în regiune”, a precizat președintele.

Securitatea în zona Mării Negre rămâne preocupantă, președintele amintind de masarea trupelor rusești la granița cu Ucraina și în Crimeea „ocupată ilegal”.

Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euroatlantică și acest lucru a fost clar reconfirmat, inclusiv prin multiple referiri la Marea Neagră în documentele Summitului”, a declarat Iohannis.

Înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență și elaborarea unui nou Concept Strategic

Înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, inițiativă a României, a fost salutată în Declarația Finală a Summitului, a explicat șeful statului.

România este parte a eforturilor privind creșterea rezilienței, demonstrând că este gata să contribuie consistent. Astfel, am informat omologii aliați despre înființarea și operaționalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Mă bucur să pot spune că această inițiativă a României este privită cu interes la nivelul NATO și al statelor aliate, fiind salutată în Declarația finală a Summitului”, a explicat președintele.

Liderii NATO au decis lansarea procesului de elaborare a noului Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice, iar președintele a catalogat inițiativa drept un „demers necesar”.

Reamintesc faptul că România a fost primul aliat care a susținut, încă din noiembrie 2019, necesitatea unui nou Concept Strategic. Decizia de astăzi reconfirmă că evaluarea noastră a fost corectă”, a spus șeful statului.

„România a fost și rămâne un aliat de încredere”

Suntem unul dintre statele care au atins deja pragul de 2% din PIB pentru apărare și vom continua să investim în mod consistent în apărare. Am arătat cu fermitate în cadrul Summitului că România a fost și rămâne un aliat de încredere, care înțelege că succesul Alianței depinde de modul în care fiecare își îndeplinește obligațiile care îi revin. La finalul acestui Summit pot să spun cu certitudine că, prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată”, este concluzia președintelui Klaus Iohannis.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *