Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, după ce o dronă rusească s-ar fi prăbușit în România: Dacă se confirmă, reprezintă o încălcare gravă suveranității și integrității teritoriale

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 septembrie 2023

După ce Ministerul Apărării a descoperit mai multe elemente care par a aparține unei drone rusești, președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în eventualitatea în care această ipoteză de confirmă, incidentul reprezintă o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României. 

Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României, a anunțat miercuri, 6 septembrie, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, într-o intervenție la Antena 3. Informația contrazice varianta pe care autoritățile de la București au insistat în ultimele zile, în ciuda faptului că mai mulți oficiali de la Kiev au susținut că o dronă s-a prăbușit sâmbătă pe teritoriul țării noastre.

Prima instituție care a infirmat existența unui astfel de incident a fost Ministerul Apărării, pe 3 septembrie, urmat fiind de ministrul de externe, Luminița Odobescu, în data de 4 septembrie, și de președintele Klaus Iohannis, pe 5 septembrie.

Iohannis: Dacă se confirmă, reprezintă o încălcare gravă suveranității și integrității teritoriale a României

După toate aceste bâlbe, președintele Klaus Iohannis a subliniat, în intervenția avută în cadrul Summitului Inițiativei celor Trei Mări, că cazul în care incidentul se confirmă, reprezintă o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României.

„Aș vrea să mă refer la cele mai recente informații cu privire la găsirea unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat de către MAPN. Am solicitat o investigație urgentă, profesionistă, a provenienței acestor componente, precum a momentului si circumstanțele.

Dacă se confirmă că aceste elemente aparțin Rusiei, reprezintă o încălcare grava a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO. Așa cum am subliniat, atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc foarte aproape de România. Suntem alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați. România beneficiază de cele mai importate garanții de securitate”, a declarat Klaus Iohannis.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii