Klaus Iohannis a transmis „un mesaj ferm de sprijin” pentru independența și suveranitatea Georgiei
Klaus Iohannis și Salome Zaourabichvili, președintele Georgiei, au avut marți, 11 octombrie, o întâlnire la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia șeful statului i-a transmis că România este unul dintre „cei mai fermi” susținători ai integrării europene și euroatlantice a Georgiei.
„Vă felicit, și în acest cadru, pentru obținerea perspectivei europene la Consiliul European din iunie. Integrarea presupune reforme structurale complexe, iar un sistem politic incluziv și continuarea eforturilor de modernizare și democratizare reprezintă elemente obligatorii pentru agenda de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană”, i-a transmis Klaus Iohannis omologului georgian, menționând că România va fi alături de Georgia în acest proces.
Cei doi șefi de stat au discutat și despre aprovizionarea cu energie, iar Klaus Iohannis a transmis că interconectările fizice la Marea Neagră „au un rol esențial în consolidarea stabilității și prosperității regiunii”.
„Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul „Coridorului verde de electricitate”, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și, mai departe, către Asia Centrală”, a declarat președintele.
Iohannis a menționat că România și Georgia mai lucrează pentru operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică și pentru stabilirea unei linii de feribot regulate, care să lege cele două țări prin Marea Neagră.
Totodată, președintele României a transmis un mesaj „ferm de sprijin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei”.
„În prezent, România este al doilea principal contribuitor, cu experți, la Misiunea Civilă de Observare a Uniunii Europene în Georgia. Misiunea are un rol esențial în monitorizarea situației din zonele afectate de agresiunea Rusiei împotriva Georgiei din 2008.
Așa-numitele conflicte prelungite din Abhazia și Osetia de Sud au un impact extrem de nociv asupra securității și stabilității regionale, limitând dezvoltarea socio-economică și generând dificultăți considerabile pentru populațiile din regiunile afectate”, a precizat Klaus Iohannis.
Sursă foto: Administrația Prezidențială
Comentarii