Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a retras decorația oferită în 2019 Spitalului Județean de Urgență din Suceava

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 1 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul privind retragerea decorației conferite Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, după ce în activitatea unității medicale au fost constatate deficiențe grave în perioada stării de urgență provocate de pandemia de Covid-19.

„Astfel, în temeiul prevederilor art. 94 lit. b) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, precum și ale Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații, republicată, având în vedere gravele deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19, de natură să anuleze orice rezultate meritorii obținute anterior, Președintele Klaus Iohannis a retras Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 205 din 5 aprilie 2019, Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele decorase spitalul din Suceava în 2019  „în semn de apreciere pentru activitatea de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical”.

Bănuielile procurorilor

Procurorii au bănuieli că o parte din decesele înregistrate la Spitalul Județean din Suceava ar fi fost cauzate de faptul că angajați ai unității medicale și ai DSP ar fi încălcat legea. În plus, nu ar fi fost respectate normale de carantină, izolare și internare. În tot acest timp, unele persoane au fost testate, deși probele medicilor nu ar fi fost trimise la laboratoare. Ancheta a fost extinsă și pentru fals intelectual așa cum mainnews a dezvăluit anterior.

„Sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus”, se arată în comunicatul procurorilor.

De asemenea, procurorii au identificat nereguli cu privire la faptul că pacienți infectați cu COVID-19 nu au fost internați în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.

„În această perioadă (februarie – martie 2020), funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice din judeţul Suceava, cu atribuţii în sistemul sanitar (Spitalul Judeţean Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.”

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW