Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a promulgat legea privind starea de alertă

By Madalina Balaceanu , in Fara categorie , at 15 mai 2020 Etichete: , ,

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind starea de alertă, adoptată miercuri de Parlament. Această lege asigură cadrul pentru luarea măsurilor în stare de alertă, inclusiv cuantumul amenzilor. Legea intră în vigoare de luni.

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege inițiat de Guvern privind starea de alertă. Conform actului normativ, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni. În același timp, legea stipulează că pot fi deschise centrele comerciale de mici dimensiuni și terasele. De asemenea, amenzile nu pot fi mai mari de 15.000 de lei. Legea va intra în vigoare cel mai probabil luni, 18 mai.

S-au înregistrat voturi 267 „pentru”, 26 „împotrivă” şi 5 „abţineri”.

Toate grupurile parlamentare, cu excepţia ALDE şi a Pro România, au declarat că votează în favoarea proiectului.

Se redeschid mall-urile de mici dimensiuni

Centrele comerciale cu o suprafață de până la 15.000 de mp s-ar putea redeschide de săptămâna viitoare. Potrivit unui amendament introdus de UDMR, purtarea măștilor de protecție de către client și respectarea normelor de distanțare la case de marcat este obligatorie.

În expunere de motive, se arată că deschiderea centrelor comerciale de mici dimensiuni este necesară deoarece în astfel de spații oamenii nu petrec mult timp.

„Centrele comerciale din provincie nu sunt locuri de petrecut timpul liber (cinema, food-court cu multe restaurant şi spaţii de mancare în comun, săli de joacă pentru copii şi adulti, patinaje, etc) unde oamenii petrec prea mult timp înauntru (în general între 2 şi 3 ore), ci sunt locuri pentru a rezolva cumpărăturile strict necesare şi serviciile indispensabile, care se rezolvă intre 10 si 30 de minute, pe osuprafaţă totală desfăşurată maximă de 10.000 –15.000 mp, mult mai mic, decat un magazin de bricolaj sau hypermarket, care erau oricum deschise şi pană acum. Mallurile mari încep peste 20.000 –30.000 mp cu spaţii generoase de divertisment.Serviciile importante sunt: ştampile, copiat chei, curăţătorie, schimb valutar, casa de amanet, suplimente nutritive, farmacie, birou asigurări, florărie. (…) În centrele comerciale din provincie nu sunt spaţii de divertisment ci numai magazine pe suprafeţe mici şi medii, de 50 –500 mp max, cu produse de strictă necesitate. Nici un magazin individual din aceste centre comerciale nu depăşeşte 500 mp.”

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW