Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a plecat în Coreea de Sud cu un avion privat de lux/ Ministrul Apărării a zburat cu altă aeronavă

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Klaus Iohannis a zburat din Sibiu către Coreea de Sud folosind același avion privat de lux utilizat anterior pentru călătoriile sale în Emiratele Arabe și în turneul din Africa, conform informațiilor de pe pagina de Facebook a Boarding Pass. În 2023, președintele a vizitat Africa, America de Sud și Asia în cadrul unor turnee, cheltuind întreaga sumă alocată pentru deplasările externe încă din luna iunie. Pentru a acoperi aceste cheltuieli, guvernul a suplimentat fondurile cu 1,5 milioane de euro anul trecut.

Surse din Ministerul Apărării au dezvăluit pentru G4Media că ministrul Apărării Angel Tîlvăr, care a fost parte a delegației prezidențiale, a călătorit către Coreea de Sud cu un alt avion.

”Președintele României va efectua o vizită oficială în Coreea de Sud în perioada 22-24 aprilie 2024, potrivit informațiilor oficiale. Acesta își va începe călătoria duminică și va zbura spre Seul (Coreea de Sud) cu un avion privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg. Avionul va fi același cu care președintele țării a mai zburat în anul 2023 în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite (martie 2023), dar și în „turneul african” din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal (noiembrie 2023)”, este mesajul publicat de Boarding Pass.

Între 2022 și 2023, cheltuielile pentru deplasările externe ale președintelui au fost de 3,3 milioane de euro și, respectiv, peste 8 milioane de euro. În unele dintre aceste călătorii, avionul privat folosit de președinte a făcut escală în Sibiu, unde locuiește soția sa, care îl însoțește în călătoriile oficiale.

Klaus Iohannis începe luni vizita oficială în Coreea de Sud care va avea întrevederi cu președintele Yoon Suk-yeol, premierul Han Duck-soo și va participa la întâlniri cu reprezentanții comunității românești și ai mediului de afaceri. Alături de el vor fi ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În 2023, Iohannis a efectuat vizite în Japonia, Emiratele Arabe Unite, Chile, Brazilia, Argentina și alte țări.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea turneului prezidențial de 10 zile în Africa, Guvernul a majorat bugetul Administrației Prezidențiale cu 7,5 milioane de lei (echivalentul a 1,5 milioane de euro). Fondurile destinate deplasărilor externe pentru anul 2023 erau aproape epuizate încă din luna iunie, după turneele costisitoare ale președintelui Iohannis în Asia și America de Sud.

Președintele a efectuat vizite oficiale în Kenya, Tanzania, Senegal și Cabo Verde. În două dintre aceste țări, România nu are nici măcar ambasade, iar vizita unui președinte român reprezintă o premieră istorică. Deplasările au generat o serie de controverse în spațiul public, mai ales că presa a remarcat că Administrația Prezidențială a menținut în secret costurile acoperite din bani publici, care includ și zborurile cu avioane private de lux.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii