Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a convocat CSAT pe fondul amenințărilor din partea Federației Ruse

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 ianuarie 2022

Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, ședința urmând să se desfășoare miercuri, 26 ianuarie, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

– Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;

– Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Rusia amenință Ucraina cu invazia militară

În încercarea de a obține un aranjament de securitate regională, în care Federația Rusă să aibă „veto-ul” asupra statelor pe care le consideră în vecinătatea sa apropiată, președintele rus Vladimir Putin a masat în jur de 120.000 militari și armament de război în apropierea graniței cu Ucraina. Criza militară fără precedent după anexarea ilegală Crimeii și a teritoriilor din Donbas este în continuă desfășurare iar riscul unei invazii a fost menționat de medii analitice independente și  inclusiv de la Casa Albă.

Vineri a avut loc la Geneva o întrevedere între secretarul de stat al SUA, Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru detensionarea acestei situații. Moscova a avansat mai multe cerințe, printre care unele nerealiste, cum ar fi retragerea României și Bulgariei din NATO, pe lângă garantarea că Alianța nu se va extinde în Ucraina, lucru care oricum nu era în discuție.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com