Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Kelemen Hunor susține că UDMR va întări relaţiile cu FIDESZ, partidul condus de Viktor Orbán

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 14 aprilie 2022

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 14 aprilie, că formaţiunea pe care o conduce va întări relaţiile cu FIDESZ, partidul care a câştigat alegerile în Ungaria, condus de premierul ungar Viktor Orbán.

„Uniunea noastră va întări relaţia de parteneriat cu FIDESZ şi cu guvernul care va fi instalat în mai, dar, în acelaşi timp, suntem interesaţi ca relaţiile bilaterale româno-maghiare să aibă o evoluţie şi o dinamică mai accentuată, mai puternică. Trăim vremuri grele, există provocări comune pentru toate naţiunile din această regiune şi din Europa şi răspunsurile comune la aceste provocări comune sigur că ne vor ajuta să depăşim această perioadă extrem de dificilă din toate punctele de vedere.

De aceea, credem că întărirea relaţiilor trebuie bazată pe încredere, întărirea relaţiilor trebuie dusă în toate domeniile posibile, politice, economice, sociale”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Vicepremierul a susținut, joi, o conferință de presă cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Szijjarto Peter.

Formațiunea politică a lui Viktor Orbán, FIDESZ, a câștigat alegerile legislative organizate în data de 3 aprilie, în Ungaria.

A doua zi, vicepremierul Kelemen Hunor l-a felicitat pe premierul Ungariei pentru rezultatul obținut în alegeri și a menționat că Guvernul țării vecine se interesa de cazul maghiarilor din România și Transilvania și în următorii patru ani.

Viktor Orbán a reușit să obțină cel de-al patrulea mandat în funcția de prim-ministru al Ungariei, după ce FIDESZ a câștigat aproximativ 135 de locuri, din 199 în total, în Parlamentul Ungariei.

FIDESZ a reușit să învingă o coaliție de opoziție formată din şase partide, condusă de Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, care a obținut 35%. De notat este că opoziția a obținut mai multe voturi în centrele urbane, precum Budapesta, decât în cele rurale.

Apropiat de Vladimir Putin, imediat după aflarea rezultatelor Orbán a lansat un atac la adresa mai multor personaje din sfera internațională, menționându-i inclusiv pe Volodimir Zelenski sau George Soroș.

Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orbán a ţinut sub control justiţia şi mass-media, afişând totodată o viziune ultraconservatoare a societăţii.

Amintim că, în 5 aprilie, Comisia Europeană a decis să lanseze împotriva Ungariei o procedură fără precedent care permite suspendarea plăţii fondurilor UE în caz de încălcare a principiilor statului de drept, după cum a anunţat preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW