Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Kelemen Hunor nu este de acord cu testele gratuite pentru certificatul COVID-19

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 13 decembrie 2021

Kelemen Hunor, liderul UDMR, nu este de acord cu testarea gratuită de care ar putea beneficia angajații nevaccinați pentru a obține certificatul COVID-19. Motivul – ar însemna o cheltuială de miliarde de lei de la bugetul de stat.

Contextul, pe scurt: Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR nu a reușit să ajungă la un consens privind obligativitatea certificatului verde, dar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea un proiect de lege nou și a propus, între altele, testarea gratuită pentru angajații care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19.

„Nu sunt de acord cu testele gratuite. Cel mult pentru 28 de zile, este perioada în care poți să faci vaccinare completă. Asta se poate accepta, mai mult nu se poate. Înseamnă miliarde. Nu se poate să îți plătească statul, că tot de la buget se plătește, că nu aduce nimeni bani de acasă. Nu vrei vaccin, vrei teste gratuite. Nu se poate, asta înseamnă că se duce în jos și vaccinarea. În 72 de ore se repetă testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect nici politic, nici moral. Vom discuta în coaliție pentru 28 de zile cel mult și vom lua o decizie.

În primul proiect nu erau impuse teste gratuite. A venit ministrul Sănătății cu o altă gândire și acest proiect îl vom discuta în Coaliție. Sunt de acord cu propunerea lui Alexandru Rafila ca acest certificat să fie impus când crește incidența. Dacă depășești 1,5 la mie automat trebuie să prezinți certificatul. Este un lucru foarte bun. Trebuie să vedem dacă acceptăm excepții, eu nu sunt de acord pentru excepții”, a declarat Kelemen Hunor luni, 13 decembrie, la Digi24.

De menționat este că de la ora 16:00, coaliția de guvernare s-a întrunit într-o ședință unde vor discuta despre certificatul COVID, dar și despre bugetul pentru anul viitor.

Context

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat miercuri, 8 decembrie, după ședința de guvern, că există deja un draft pentru noul proiect de lege privind certificatul COVID. El și-a exprimat speranța ca acesta să fie adoptat chiar în această lună.

„În scurt timp va fi înaintat Parlamentului (noul proiect de lege privind certificatul COVID – n .red.). Avem deja un draft, la care lucrează colegi de la INSP şi din Parlament şi încercăm să venim în Parlament cu un proiect care să necesite mai puţine ajustări decât cel iniţial, care era limitat din punctul de vedere al accesibilităţii. Noi sperăm să îl avem aprobat în această lună”, a afirmat Alexandru Rafila miercuri, 8 decembrie.

Declarația era făcută în contextul în care există deja în Parlament un proiect de lege privind obligativitatea certificatul verde, care a fost respins de Senat, iar în prezent este blocat în Camera Deputaților.

Actualul proiect, blocat în Camera Deputaților

Proiect de Lege privind certificatul verde, în forma inițială, prevede ca accesul la locul de muncă pentru angajații din sistemul de sănătate să fie permis doar pe baza certificatului verde digital al Uniunii Europene.

Prima cameră sesizată, Senatul, a respins proiectul de act normativ, căruia îi fuseseră adăugate mai multe amendamente prin care obligativitatea ar fi fost extinsă pentru toți bugetarii și angajații din sectorul privat care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, unde proiectul stagnează.

Certificatul COVID se eliberează în următoarele condiții:

– dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

– dacă o persoană se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS–CoV-2;

– dacă o persoană are un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW