Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Rafila îi răspunde șefului PNL UPDATE Cîțu neagă că sunt tensiuni în coaliție

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 10 decembrie 2021

UPDATE Florin Cîțu a negat vineri, 10 decembrie, că există tensiuni în coaliția de guvernare pe marginea certificatului COVID-19.

„Nu este niciun fel de tensiune. Coaliţia merge foarte bine”, a declarat liderul PNL, în condițiile în care el s-a arătat nemulțumit în aceste zile atât de faptul că cei de la PSD vor un nou proiect de lege pentru certificatul verde, nefiind de acord cu varianta PNL care în prezent este blocată în Parlament, dar și de faptul că Guvernul a adoptat noi măsuri de relaxare, fără o discuție prealabilă în coaliția de guvernare.

Referitor la propunerea ministrului Sănătății pentru testarea gratuită pentru certificatul COVID, Cîțu a comentat: „PNL e la guvernare. Este o coaliţie. A făcut un compromis să fie la guvernare, dar nu va fi Partidul Social Liberal”.

Întrebat dacă va fi adoptat noul proiect pentru certificatul COVID săptămâna viitoare, președintele Senatului s-a arătat încrezător – „Dacă vine în perioada următoare, cu siguranţă se poate trece”.

Știrea inițială

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a răspuns lui Florin Cîțu, liderul PNL, care a criticat relaxarea măsurilor menite să limiteze răspândirea COVID019, chiar înaintea sărbătorilor de iarnă. 

El a vorbit vineri, 10 decembrie, despre certificatul COVID-19 și despre modul în care acesta ar urma să intre în vigoare în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. El a spus că dacă documentul intra în vigoare în vară, puteau fi evitate sute de morți asociate SARS-CoV-2.

„Să fie introdus la 3 săptămâni de creștere consecutive. Asta ar fi însemnat că în august, când era creștere, dacă introduceam certificatul verde atunci, sutele de morți din ultimele luni nu ar fi fost în bilanțul acestei pandemii și al valului 4.

Haideți să încercăm mai întâi să-l facem aplicabil, introducându-l. Noi venim cu modelul, iar el este contestat de persoane care au introdus măsuri de relaxare în perioadă de creștere. Noi venim cu măsuri de armonizare și evitare a discriminării, într-o perioadă de scădere a cazurilor și suntem acuzați de cei care au băgat măsuri în perioade de creștere”, a declarat Alexandru Rafila vineri, 10 decembrie, la Parlament.

Afirmațiile ministrului Rafila vin la o zi după ce Florin Cîțu a criticat relaxarea măsurilor restrictive, decisă de premierul Nicolae Ciucă (PNL) și ministrul Sănătății printr-o hotărâre de guvern.

„M-a surprins această poziție. Cred că specialistul în economie Cîțu a consultat specialistul în sănătate Cîțu și v-a transmis dvs. informațiile”, a mai comentat ministrul Sănătății, referitor la declarațiile fostului premier Cîțu.

Context

Florin Cîțu, liderul PNL și președintele Senatului, s-a arătat surprins de relaxarea măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19. El a declarat joi, 9 decembrie, că relaxarea măsurilor restrictive nu s-a discutat în coaliția de guvernare, formată din PNL, PSD și UDMR, decizia fiind luată de Guvern.

Fostul premier a subliniat că atunci când Guvernul condus de el a hotărât relaxarea măsurilor, în vară, a fost intens criticat, deși erau mai puține cazuri zilnice decât sunt raportate în această perioadă.

„Aici să ştiţi că sunt puţin surprins, eu îmi aduc aminte că am fost criticat când în vară au fost măsuri de relaxare, când erau mai puţin de câteva zeci de cazuri pe zi. Astăzi vorbim de o mie de cazuri pe zi şi vedem că se relaxează. Unii din cei care ne criticau astă vară acum sunt foarte relaxaţi.

Privesc cu atenție și îngrijorare. Sper să nu am dreptate, nu ştiu dacă este un moment să relaxăm”, a declarat Florin Cîțu joi.

El a mai explicat, întrebat în acest sens, că decizia a aparținut în totalitate Guvernului, iar în coaliție nu a existat o discuție despre relaxarea măsurilor restrictive.

Joi, 9 decembrie, au intrat în vigoare noi măsuri de relaxare, adoptate de autorități în contextul sărbătorilor de iarnă.

Interdicția de circulație pe timpul nopții a fost eliminată, intervalul orar în care agenții economici pot funcționa este prelungit până la ora 22:00, iar masca este obligatorie doar în spații deschise aglomerate. Acestea sunt principalele măsuri care au fost adoptate în ședința de guvern de miercuri.

În noaptea dintre 24 și 25 decembrie și în cea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie, restaurantele vor putea fi deschise fără să aibă programul restricționat.

În schimb, clienții vor putea ocupa până la 50% din capacitatea totală a spațiului, doar dacă prezintă certificatul COVID, ce atestă vaccinarea, testarea negativă sau trecerea prin boală.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW