Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Kelemen Hunor intervine în scandalul de la Valea Uzului. Au fost amenajate cruci de lemn în locul celor de beton, scoase la cererea instanței

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 10 iulie 2023 Etichete: , , , , ,

Reprezentanții  mai multor asociaţii româneşti  au amenajat 150 de cruci de lemn în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, în memoria eroilor români. Porțiunea românească din cimitir, amenajată în anul 2019 de Primăria Dărmăneşti, a fost desfiinţată printr-o decizie a instanţei, iar crucile din beton  au fost înlăturate la sfârșitul lunii trecute. Astfel, președintele Consiliului Județean (CJ)Harghita, Borboly Csaba, s-a arătat revoltat de gestul asociațiilor românești și anunță că a sesizat procurorii pentru „instigarea publicului la finanțarea și ridicarea ilegală a 150 de cruci”. 

„Consiliul Județean Harghita, prin președintele Borboly Csaba, a depus un denunț la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc pentru faptele de instigare ale numitului Mihai Tîrnoveanu, care, prin postările pe paginile de socializare, a îndemnat publicul la finanțarea ridicării ilegale a 150 de cruci, transportul oamenilor și participarea la ridicarea crucilor în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, toate aceste fiind acțiuni ilegale”, a transmis CJ Harghita.

Ce spune inițiatorul acțiunii din Valea Uzului

Preşedintele Asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, susține, însă, că aceste cruci au fost amplasate pentru a cinsti memoria eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial, iar acțiunea este legitimă.  „Considerăm că fiecare zi şi fiecare ceas care a trecut de o săptămână încoace, de când s-au demolat crucile din beton puse de primăria Dărmăneşti în 2019, constituie un sacrilegiu şi o ofensă a adus în memoriei ostaşilor Armatei Române. De aceea, ne-am hotărât să punem în locul celor 50 de cruci din beton, 150 de cruci din lemn. Le înfigem direct în pământul sfânt al ţării pentru ca memoria şi sângele eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial să fie respectate aşa cum se cuvine”, a transmis Mihai Tîrnoveanu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Până la acest moment, Prefectura Harghita nu a avut o reacție publică cu privire la această situație, însă, președintele Borboly Csaba susține că amplasarea crucilor pentru eroii români în cimitirul de la Valea Uzului este infracţiune, deoarece au fost amplasate fără niciun aviz, în locul unde sunt înmormântaţi soldaţii maghiari.

„E ceva incredibil ce am văzut acolo, cu utilaje grele s-au forat gropi adânci, jos. Şi dacă acolo este un soldat? Şi, da, este. Deci, unde s-a forat, acolo este batalionul de la Munkacs înmormântat. Deci, utilaje grele cu care s-a forat un metru, nu ştiu cât. Ce s-a întâmplat cu acei oameni care sunt acolo înmormântaţi? Şi toate aceste acţiuni ilegale, infracţiuni. Codul penal, la articolul 352, alineatul unu, spune foarte clar: degradarea unei astfel de locaţii se pedepseşte cu închisoare”, a declarat Borboly, prin intermediul Facebook.

Intervine președintele UDMR, Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, președintele UDMR, intervine în scandalul de la Valea Uzului și a anunțat că  sprijină Primăria Sânmartin în restabilirea ordinii de drept,  potrivit hirado.hu.

În cimitirul din Valea Uzului  au fost înmormântați peste 1006 morți de război de șapte naționalități diferite, provenind din mai multe armate: austro-ungară, germană, rusă și română din Primul Război Mondial și din armata germană din cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel,pe lângă majoritatea formată din militari maghiari și germani, au fost înmormântați aici militari ruși, români, sârbi, austrieci și italieni.

 CITEȘTE ȘI:  Presa maghiară, după scoaterea UDMR de la guvernare: Patriotismul românesc s-a transformat în antimaghiarism. Ce spun analiștii politici

Sursă foto: Facebook Asociația „Calea Neamului”

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW