ANALIZĂ – Justiția, după PSD. Moștenirea viitorului ministru: propunerea șefilor la marile parchete, soarta Secției Speciale și a recursului compensatoriu
Instalarea Guvernului Orban la Palatul Victoria va aduce și un nou ministru al Justiției. După demiterea Executivului Dăncilă prin moțiune de cenzură s-au vehiculat mai multe nume care ar putea prelua portofoliul Justiției. Printre ele, cel al Alinei Gorghiu, al Cristinei Trăilă și cel al lui Ioan Cupșa. De asemenea, varianta unui independent a fost și ea luată în calcul. În primul rând, viitorul ministru ar trebui să propună șefi la DNA, DIICOT și Parchetul General.
Toate marile parchete, fără șefi ,,plini”
Șeful procurorilor din România este interimar. Bogdan Licu conduce Parchetul General din primăvară, când Augustin Lazăr a plecat din fruntea instituției. Deși a anulat ultimul demers al lui Tudorel Toader și a spus că va relua procedura de numire, Ana Birchall nu a făcut acest lucru.
În același timp, DNA este condusă de un an și trei luni de un șef interimar. Direcția a rămas fără șef după revocarea Laurei Codruța Kovesi, în iulie 2018. Fostul ministru Tudorel Toader a propus-o în repetate rânduri pe Adina Florea la șefia DNA, însă șeful statului s-a opus.
DIICOT a rămas, de asemenea, fără șeful numit, odată cu demisia lui Felix Bănilă, căruia președintele Klaus Iohannis i-a cerut să renunțe la funcție din cauza felului în care a fost gestionat dosarul tragediei din Caracal.
Despre situația de la vârful marilor parchete, mainnews.ro a scris, pe larg, AICI.
Soarta Secției Speciale
Ministrul PSD al Justiției, Ana Birchall, a spus că una dintre concluziile unei analize făcute este desființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție (detalii, AICI). Decizia va fi luată, cel mai probabil, de viitorul guvern. Secția Specială a fost criticată atât de unele asociații ale magistraților, cât și de organisme internaționale. De pildă, într-un raport al Grupului de state împotriva corupției (GRECO) se precizează că SIIJ este văzută ca o ,,anomalie”. De cealaltă parte, Curtea de Justiție a Uniunii Europene este așteptată să pronunțe, în perioada următoare, o decizie cu privire la Secția Specială. Dacă CJUE va hotărî că existența SIIJ încalcă legislaţia europeană, structura ar trebui, în teorie, desființată.
Recursul compensatoriu
Mii de deținuți, mulți condamnați pentru fapte cu violență, au fost eliberați mai repede în urma legii care le-a scăzut pedepsele. Motivul? Pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, li s-au scăzut 6 zile din pedeapsă. Unii au recidivat, lucru care a stârnit nemulțumiri în rândul societății. Noul Guvern ar putea decide dacă renunță sau nu la aceste prevederi.
Prevederea care riscă să blocheze sistemul
Modificarea Statutului Magistraților le dă judecătorilor și procurorilor posibilitatea de a se pensiona după 20 de ani de activitate, în loc de 25. O statistică a Forumului Judecătorilor din 2018 arăta că 2.000 de magistrați ar putea ieși din sistem imediat după intrarea în vigoare a prevederii. Consecința ar fi reluarea unui număr mare de dosare și îngreunarea, dacă nu chiar blocarea activității. În urma criticilor, măsura a fost amânată până în 2020. Soarta ei ar putea fi decisă, de asemenea, de viitorul Guvern.
sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Comentarii
… [Trackback]
[…] Here you can find 80539 additional Information on that Topic: mainnews.ro/justitia-dupa-psd-mostenirea-viitorului-ministru-propunerea-sefilor/ […]