Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Roman Protasevich, mărturisiri și laude pentru Lukashenko într-un interviu publicat de televiziunea de stat din Belarus / Tatăl jurnalistului: L-au distrus și l-au forțat să spună ceea ce era necesar

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 iunie 2021

Jurnalistul Roman Protasevich, arestat luna trecută la Minsk, a recunoscut că a organizat mai multe proteste pentru înlăturarea de la putere a lui Alexander Lukashenko, pe care l-a lăudat ulterior, într-un interviu apărut la televiziunea de stat din Belarus. Familia jurnalistului și militanți pentru drepturile omului susțin că Protasevich a fost forțat să facă mărturisirile la televizor, potrivit BBC.

Roman Protasevich a apărut într-un interviu difuzat joi seară la televiziunea de stat din Belarus, unde l-a lăudat pe dictatorul Lukashenko și a mărturisit că a a jucat un rol important în organizarea protestelor antiguvernamentale. Jurnalistul disident a mai precizat că nu a fost forțat să apară în interviu, izbucnind în lacrimi la final.

Îmi cunosc fiul foarte bine și cred că nu ar spune niciodată astfel de lucruri. L-au distrus și l-au forțat să spună ceea ce era necesar”, a spus tatăl jurnalistului, pentru agenția de știri AFP, citat de BBC.

Susținătorii opoziției și militanți ai drepturilor omului susțin că jurnalistul a fost torturat în timpul petrecut în arest.

Este oribil să ne gândim la brutalitatea pe care forțele de securitate din Belarus trebuie să o fi folosit pentru a-l forța pe Roman Protasevich să facă acest videoclip. Ar trebui să fie proba A într-o urmărire penală pentru tortură și rele tratamente sub președintele Lukașenko”, a declarat Kenneth Roth, reprezentant al Human Rights Watch.


Fragmente din interviu au fost publicate pe pagina de YouTube Ruptly. Traducerea în limba engleză este disponibilă în descriere. 

Arestat pe 23 mai, după un zbor deturnat

Zborul Ryanair 4978 de pe ruta Atena-Vilnius a fost deturnat, pe 23 mai, de autoritățile din Belarus și obligat să aterizeze pe aeroportul din Minsk pentru arestarea jurnalistului disident Roman Protasevich și pe partenera acestuia, Sofia Sapega.

Acesta era căutat în țara sa natală pentru implicare în manifestațiile de protest organizate pentru înlăturarea de la putere a lui Alexander Lukashenko, dictatorul care conduce cu mână de fier Belarus din anul 1994.

Roman Protasevich a lucrat pentru Radio Europa Liberă și este fondatorul canalului de Telegram Nexta, cu 1,7 milioane de urmăritori. Acesta a fost reținut imediat după aterizarea aeronavei Boeing 737-800 la Minsk.

Sursă foto: BBC / Televiziunea de stat din Belarus: BELARUSKAJA TELE-RADIO CAMPANIJA

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW