Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT – CNSAS îl acuză pe Mugur Isărescu că a dat la Securitate informații despre românii care se plângeau de frig, foame, transport / Guvernatorul BNR ar fi fost „Manole”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 iunie 2020 Etichete: ,

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar fi colaborat din 1979 până în 1989 cu fosta Securitate, perioadă în care ar fi oferit note informative despre două persoane care au făcut comentarii negative la adresa nivelul de trai din România acelor vremuri, se arată în cererea adresată instanței de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

„În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. Are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberei (acuzat ca ii răpește mai mult de o ora); încălzirea locuinței în care trăiește; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări. 3. Sursa a constatat o accentuare evidenta a manifestărilor de nemulțumire, după ce a divorțat,” se arată în cererea trimisă de CNSAS către Curtea de Apel București.

Într-o altă notă, guvernatorul BNR ar fi oferit informații Securității despre un anume D.W., despre care spune că „În discuții a menționat dificultățile întâmpinate de membrii comunității diplomatice din București în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor și căldurii). A arătat că diplomații acreditați la București își exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejați în orice țară, în România însă ei au stat în condiții mai dificile decât populația. A manifestat interes față de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depășirea acestor dificultăți”.

De asemenea, CNSAS spune că Mugur Isărescu „nu a menajat interesele persoanei denunțate, nu a avut o atitudine precaută și nici de protejare a celui denunțat. A vizat îngrădirea dreptului la viață privată a celui denunțat, atât timp cât a acceptat că persoana denunțată putea să facă obiectul unor investigații suplimentare ale Securității, ca rezultat al denunțului său”.

DOCUMENT Cererea CNSAS de constatare a calității de fost colaborator al Securității pentru Mugur Isărescu

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW