Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden va cere Congresului SUA o finanțare masivă pentru Ucraina și Israel: Hamas și Putin au același țel

By Ana Teșcan , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 20 octombrie 2023 Etichete: ,

Președintele american Joe Biden a transmis, în seara zilei de joi, 19 octombrie, de la Casa Albă, că va cere finanțare suplimentară pentru a ajuta Israelul și Ucraina aflate în război. „Leadeershipul american este ceea ce ține lumea unită”, a spus liderul de la Casa Albă. Biden va cere Congresului 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 miliarde de dolari pentru Israel, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu planurile administrației de la Casa Albă.

„Leadershipul american este ceea ce ţine lumea unită. Alianţele sunt cele care ne menţin în siguranţă în America. Valorile americane sunt cele care ne fac să fim o naţiune parteneră cu care vrei să lucrezi. Să punem toate acestea în pericol – să ne îndepărtăm de Ucraina, să întoarcem spatele Israelului – pur şi simplu nu merită”, a declarat Biden.

Israelul este pregătit să lanseze o ofensivă terestră pentru a elimina militanții palestinieni Hamas din Gaza, iar tensiunile sunt la cote ridicate după o explozie mortală la un spital din Gaza. Israelul a ucis mii de palestinieni, conform autorităților locale. Biden a declarat că Israelul nu este responsabil pentru explozia de la spital, așa cum au susținut oficialii Hamas.

„Nu putem ignora umanitatea palestinienilor nevinovați care doresc doar să trăiască în pace și să aibă oportunități”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Biden i-a comparat pe militanții Hamas din Fâșia Gaza, care au atacat Israelul, cu președintele rus Vladimir Putin, ale cărui forțe au invadat Ucraina în februarie 2022.

„Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au același țel: amândoi vor să distrugă o democrație vecină”, a mai spus președintele american.

Biden a recunoscut că unii americani se întreabă „de ce contează pentru America” să sprijine aceste războaie.

„Știu că aceste conflicte pot părea îndepărtate. Istoria ne-a învățat că atunci când teroriștii nu plătesc un preț pentru teroarea lor, atunci când dictatorii nu plătesc un preț pentru agresiunea lor, ei cauzează mai mult haos, moarte și distrugere. Ei continuă, iar costul și amenințările la adresa Americii și a lumii cresc”, a mai spus Joe Biden.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii