Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden susține că toate indiciile arată că Rusia va ataca Ucraina „în următoarele zile”

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 17 februarie 2022

Președintele Joe Biden a avertizat joi, 17 februarie, că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea începe în următoarele zile, dând ca aproape sigură o nouă incursiune în țară și avertizând că Moscova ar putea pune în scenă „evenimente premergătoare” pentru a justifica o invazie.

Așadar, Occidentul arată, din nou, că nu are încredere în afirmațiile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care susține că își retrage trupele de la granița cu Ucraina și că este deschis pentru a găsi o soluție diplomatică în acest caz. Biden, deși a susținut că există o „cale diplomatică” prin care poate fi evitat conflictul, a folosit totuși un limbaj dur pentru a prezice violențe iminente.

Liderul de la Casa Albă a apreciat că riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este „foarte ridicat”, potrivit CNN.

„Este foarte ridicat, pentru că nu și-au mutat niciuna dintre trupe. În primul rând, au desfășurat și mai multe trupe. În al doilea rând, aavem motive să credem că s-au angajat într-o operațiune de tip „false flag”, ca să aibă un pretext pentru a invada. Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a punctat președintele american.

Biden a mai prezis o invazie rusă în Ucraina, dar atunci menționa că Putin încă nu s-a hotărât. Astăzi, el a fost mai categoric în declarații – „Da. Părerea mea este că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.

Declarația vine la o zi după ce oficialii americani au anunțat că alte 7.000 de trupe rusești au sosit în apropierea Ucrainei, contrazicând astfel afirmațiile anterioare ale Rusiei privind o retragere a soldaților comasați la graniță.

Biden a mai spus că i-a propus liderului Rusiei „căi diplomatice de ieșire” din această criză, într-o conversație telefonică avută duminică și care a durat puțin peste o oră.

„Există o cale, există o cale de ieșire din această situație”, a adăugat Joe Biden, menționând totodată că nu are „în plan” o nouă convorbire telefonică cu Putin.

Ministerul rus de Externe a publicat, tot astăzi, răspunsul trimis SUA la cerințele de securitate formulate de Statele Unite ale Americii la finalul lunii ianuarie.

Rusia a precizat, în documentul menționat, că oficialii SUA nu a venit cu un răspuns constructiv în ceea ce privește oprirea expansiunii NATO, revenirea asupra deciziei luată în 2008 la București, potrivit căreia Ucraina și Georgia pot deveni membri ai Alianței, și decizia de a nu construi baze militare în fostele state care au făcut parte din Uniunea Sovietică.

„În absența unei dorințe americane de a agrea și de a consfinți, din punct de vedere legal, cerințele de securitate, Rusia va fi forțată să răspundă, inclusiv prin implementarea unor măsuri tehnico-militare”, se arată în document.

Totodată, oficialii ruși susțin că nu plănuiesc invazia Ucrainei și că orice informație care atestă acest lucru ar fi o încercare de a presa și devaloriza garanțiile de securitate cerute de Moscova.

Totodată, Ministerul rus de Externe cere Ucrainei să respecte angajamentele Acordurilor de la Minsk și Occidentului să nu mai trimită echipamente militare în țară.

Anterior, adjunctul ambasadorului SUA de la Moscova a fost expulzat.

Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *