Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden se va întâlni cu Olaf Scholz. Războiul din Ucraina, principalul subiect abordat de cei doi lideri

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 martie 2023 Etichete: , ,

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, se va întâlni vineri, 3 martie, cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, în Washington DC. Discuțiile vor fi axate, în principal, pe tema invaziei ruse în Ucraina, dar și pe posibilul ajutor militar pe care China ar putea să îl livreze Federației Ruse, relatează Reuters.

Administrația de la Casa Albă a transmis că întâlnirea celor doi oficiali va dura o oră, timp în care cei doi lideri ar urma să aibă un schimb de opinii pe baza discuțiilor purtate în ultima perioadă cu președintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, dar și despre parcursul războiului.

Totodată, în cadrul discuțiilor ar urma să apară și subiectul China, după ce Olaf Scholz s-a alăturat oficialilor americani și a avertizat Beijingul să nu furnizeze armament letal Federației Ruse.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a informat la finalul lunii februarie că Federația Rusă ar putea primi ajutor militar din partea Chinei și l-a avertizat pe omologul Wang Yi în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen că, dacă se va întâmpla acest lucru, vor exista consecințe.

SUA nu sunt într-o poziție în care să facă cereri Chinei (…) Parteneriatul cuprinzător al Chinei cu Rusia se bazează pe nealiniere, non-confruntare și ne-atragerea unor terțe părți, iar acest lucru ține de suveranitatea a două state independente (…) Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul relațiile sino-chineze”, a fost reacția purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, transmisă la începutul săptămânii.

Între timp, oficialii Statelor Unite ale Americii (SUA) analizează alături de aliați posibilitatea de a impune noi sancțiuni împotriva Chinei, în cazul în care Beijingul va acorda asistență militară Federației Ruse.

SUA a demarat consultări preliminare pentru a obține susținerea aliaților în acest demers, în special a celor din cadrul G7.

Un oficial dintr-un stat consultat de Washington a precizat pentru Reuters că acuzațiile au fost însoțite și de dovezi.

Sursă foto: G7 / Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW