Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden, prima întâlnire cu Vladimir Putin în calitate de președinte al SUA

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 16 iunie 2021

Joe Biden va avea prima întâlnire în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, miercuri în Elveția.

Pe agenda discuțiilor se află mai multe teme importante, printre care Ucraina, Belarus, soarta opozantului Aleksei Navalnîi și recentele atacuri cibernetice, atribuite Federației Ruse.

Joe Biden s-a mai întâlnit cu Vladimir Putin în calitate de vicepreședinte al SUA, în anul 2011, când Biden s-a uitat în ochii lui Putin și i-a transmis președintelui Federației Ruse că „nu are suflet”, relata CNN.

Trei ani au trecut de când Vladimir Putin l-a întâlnit pe președintele de atunci al SUA, Donald Trump, la Helsinki, în Finlanda.

Oficialii din Washington DC susțin că întâlnirea din anul 2021 va arăta diferit de cea de la summit-ul din 2018, când Donald Trump a criticat, alături de Vladimir Putin, serviciile secrete americane, în cazul implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, câștigate de candidatul republican Trump.

La întâlnirea de miercuri vor participa Joe Biden, Vladimir Putin, secretarul de stat pentru Apărare, Antony Blinken și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Discuția dintre cei doi șefi de stat vine în contextul în care Joe Biden se află în primul turneu în Europa în calitate de președinte al SUA, unde a participat la Summitul G7 și Summitul NATO de la Bruxelles.

La finalul Summitului NATO de la Bruxelles, secretarul general al Alianței a precizat că relația cu Federația Rusă se află la cel mai scăzut nivel din timpul Războiului Rece încoace și a salutat angajamentul luat de Joe Biden.

Am auzit un mesaj puternic din partea președintelui Biden cu privire la angajamentul Americii față de NATO și un angajament la fel de puternic dat de aliați în schimb. Toți liderii au fost de acord că, într-o eră a concurenței globale, Europa și America de Nord trebuie să rămână unite în NATO pentru a ne apăra valorile și interesele, mai ales într-un moment în care regimuri autoritare precum Rusia și China contestă ordinea bazată pe reguli”, a declarat Jens Stoltenberg, la finalul Summitului NATO.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, după Summitul NATO: România și-a atins obiectivele majore / Șeful statului l-a invitat pe Joe Biden la București

CITEȘTE ȘI: Jens Stoltenberg a prezentat concluziile Summitului de la Bruxelles: Europa și America de Nord trebuie să rămână unite în NATO / Cum se poziționează Aliații față de China și Rusia

Sursă foto: Facebook / Joe Biden

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *