Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Jens Stoltenberg a prezentat concluziile Summitului de la Bruxelles: Europa și America de Nord trebuie să rămână unite în NATO / Cum se poziționează Aliații față de China și Rusia

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 iunie 2021

Relația NATO cu Federația Rusă se află la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece încoace, iar acțiunile agresive ale Moscovei reprezintă o amenințare la adresa securității Alianței Nord Atlantice, a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Europa și America de Nord vor rămâne unite în cadrul Alianței, pentru a-și apăra valorile și interesele, potrivit concluziilor prezentate la finalul Summitului NATO de la Bruxelles.

Liderii statelor membre NATO s-au întâlnit luni la Bruxelles în cadrul primului Summit la care a participat și președintele Joe Biden.

Am auzit un mesaj puternic din partea președintelui Biden cu privire la angajamentul Americii față de NATO și un angajament la fel de puternic dat de aliați în schimb. Toți liderii au fost de acord că, într-o eră a concurenței globale, Europa și America de Nord trebuie să rămână unite în NATO pentru a ne apăra valorile și interesele, mai ales într-un moment în care regimuri autoritare precum Rusia și China contestă ordinea bazată pe reguli”, a declarat Jens Stoltenberg, la finalul Summitului NATO.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, după Summitul NATO: România și-a atins obiectivele majore / Șeful statului l-a invitat pe Joe Biden la București

Relația NATO cu Rusia, la cel mai scăzut nivel

Secretarul general al NATO a precizat că relația Alianței cu Federația Rusă se află la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece încoace, iar acțiunile agresive ale Moscovei reprezintă o amenințare la adresa securității Aliaților.

NATO își menține angajamentul față de abordarea noastră duală în domeniul apărării și dialogului. Ne vom menține apărarea puternică, rămânând în continuare pregătiți să vorbim. Pentru a ne clarifica poziția, evitați neînțelegerile și preveniți escaladarea situației”, a transmis Jens Stoltenberg.

NATO rămâne solidară cu Ucraina și Georgia și va continua să le sprijine reformele, aducându-le mai aproape de Alianță, a mai precizat secretarul general.

Influența Chinei, provocatoare la adresa securității NATO

Influența Chinei și politicile sale internaționale au fost alte teme discutate în cadrul summitului NATO.

Liderii au convenit că trebuie să abordăm împreună astfel de provocări, ca o Alianță și că trebuie să ne luptăm cu China pentru a ne apăra interesele de securitate. Suntem îngrijorați de politicile coercitive ale Chinei, care sunt în contrast cu valorile fundamentale consacrate în Tratatul de la Washington. China își extinde rapid arsenalul nuclear cu mai multe bombe și un număr mai mare de sisteme sofisticate de livrare(…)Aceasta cooperează militar cu Rusia, inclusiv prin exerciții în spațiul euro-atlantic”, sunt concluziile summitului NATO, prezentate de Stoltenberg.

Utilizarea dezinformării de către China rămâne o cauză ce provoacă îngrijorare în rândul Aliaților.

Liderii NATO au cerut Chinei să își respecte angajamentele internaționale și să acționeze responsabil în sistemul internațional. Inclusiv în domeniul spațial, cibernetic și maritim, în conformitate cu rolul său de putere majoră”, a spus Stoltenberg.

Agenda NATO 2030

Liderii NATO au convenit asupra agendei NATO 2030, pentru a se asigura că Alianța poate face față provocărilor și amenințărilor „de astăzi și de mâine”, luând decizii în opt domenii cheie, potrivit secretarului general:

„1. Am convenit să consolidăm NATO ca forum transatlantic pentru consultări și acțiuni comune cu privire la toate chestiunile legate de securitatea noastră și am convenit să consolidăm și să extindem consultarea și coordonarea noastră politică.

2. Am convenit să ne consolidăm descurajarea și apărarea, prin consolidarea NATO ca un cadru pentru apărarea zonei euro-atlantice.

3. Am convenit să consolidăm reziliența societăților noastre, cu un nou angajament de reziliență(…)al liderilor NATO. Vom dezvolta obiective de reziliență la nivelul NATO și obiective naționale concrete, pentru a proteja infrastructura noastră critică.

4. Ne vom ascuți avantajul tehnologic. Aliații au fost de acord să lanseze un accelerator de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord – sau DIANA. Colaborând cu întreprinderile nou-înființate, industria și universitățile, acest centru va promova cooperarea transatlantică și va contribui la evitarea lacunelor dintre aliați. Aliații au convenit de asemenea să înființeze un Fond de Inovare al NATO, pentru a investi în start-up-uri care lucrează la tehnologii emergente și disruptive.

5. Ne vom intensifica activitatea pentru a susține ordinea internațională bazată pe norme. În acest scop, ne vom consolida parteneriatele în Asia-Pacific, cu Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Republica Coreea și vom căuta noi relații cu țări din America Latină, Africa și Asia. De asemenea, ne angajăm să aprofundăm în continuare cooperarea noastră cu Uniunea Europeană.

6. Vom intensifica în mod substanțial formarea și consolidarea capacităților pentru parteneri, din Ucraina și Georgia, până în Irak și Iordania.

7. Liderii au convenit că, pentru prima dată, abordarea impactului schimbărilor climatice asupra securității va fi o sarcină importantă pentru NATO. Aceasta va include evaluări periodice ale impactului schimbărilor climatice asupra instalațiilor, misiunilor și altor activități ale noastre, integrarea schimbărilor climatice în exercițiile noastre, planificarea apărării și achizițiile publice și elaborarea unei metodologii de evaluare a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activități militare. Sunt încântat să anunț că toți aliații și-au luat un angajament clar de a reduce semnificativ emisiile militare. De asemenea, am convenit să stabilim obiective concrete pentru ca NATO să contribuie la obiectivul emisiilor nete zero până în 2050.

8. Decizii cu privire la domeniile cibernetic și spațial: Aliații au convenit asupra unei noi politici de apărare cibernetică pentru NATO. Aceasta recunoaște că spațiul cibernetic este contestat în orice moment și se asigură că avem capacități tehnice puternice, consultări politice și planificare militară pentru a ne menține sistemele în siguranță. De asemenea, am precizat că NATO este hotărâtă să se apere în spațiu la fel de eficient ca în toate celelalte domenii: terestru, maritim, aerian și cibernetic”

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/jens-stoltenberg-a-prezentat-concluziile-summitului-de-la-bruxelles-europa-si-america-de-nord-trebuie-sa-ramana-unite-in-nato-cum-se-pozitioneaza-aliatii-fata-de-china-si-rusia/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/jens-stoltenberg-a-prezentat-concluziile-summitului-de-la-bruxelles-europa-si-america-de-nord-trebuie-sa-ramana-unite-in-nato-cum-se-pozitioneaza-aliatii-fata-de-china-si-rusia/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/jens-stoltenberg-a-prezentat-concluziile-summitului-de-la-bruxelles-europa-si-america-de-nord-trebuie-sa-ramana-unite-in-nato-cum-se-pozitioneaza-aliatii-fata-de-china-si-rusia/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW