Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Japonia intră în recesiune în mod neaşteptat, Germania devine a treia mare economie a lumii

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 15 februarie 2024 Etichete: , , , ,

Surprinzător, Japonia a căzut în recesiune la finalul anului trecut, cedând locul său ca a treia cea mai mare economie mondială Germaniei, ceea ce a generat întrebări despre când va decide banca centrală să renunțe la politica sa monetară foarte relaxată, implementată de un deceniu, conform Reuters.

În 2023, Produsul Intern Brut nominal al Japoniei a atins valoarea de 4.210 miliarde de dolari, coborând sub pragul de 4.460 de miliarde de dolari, ceea ce a permis Germaniei să avanseze pe poziția a patra în clasamentul celor mai mari economii globale, conform datelor disponibile.

Analiștii semnalează riscul unei noi recesiuni în trimestrul actual, atribuind-o cererii reduse din China, consumului scăzut și întreruperii producției la o fabrică Toyota Motor, sugerând astfel un drum anevoios către redresarea economică.

„Ceea ce este deosebit de frapant este lentoarea consumului şi a cheltuielilor de capital, care sunt piloni cheie ai cererii interne”, a declarat Yoshiki Shinke, economist executiv senior la Institutul Dai-ichi Life Research. „Economia va continua să fie lipsită de elan pentru moment, neavând niciun motor cheie de creştere”, arată expertul.

Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei a înregistrat o scădere anuală de 0,4% în trimestrul octombrie-decembrie, urmând după un declin de 3,3% în trimestrul anterior, potrivit datelor oficiale publicate joi. Această evoluție contrazice așteptările pieței, care anticipa o creștere de 1,4%.

O recesiune tehnică este în general definită prin două trimestre consecutive de scădere economică.

Deși mulți analiști anticipează că Banca Japoniei va începe să reducă treptat măsurile sale de stimulare monetară extensivă în cursul acestui an, performanța slabă recentă ar putea aduce în discuție aceste prognoze, mai ales în contextul în care se mizează pe creșterea salariilor pentru a impulsiona consumul și a menține inflația stabilă în jurul țintei de 2%.

„Două scăderi consecutive ale PIB-ului şi trei scăderi consecutive ale cererii interne sunt veşti proaste, chiar dacă revizuirile ar putea schimba cifrele finale la limită”, a declarat Stephan Angrick, economist senior la Moody’s Analytics.

Ministrul economiei, Yoshitaka Shindo, a subliniat necesitatea de a obţine o creştere solidă a salariilor pentru a susţine consumul, pe care l-a descris ca fiind „lipsit de impuls” din cauza creşterii preţurilor.

Yenul a rămas stabil după publicarea datelor şi se situa la 150,22 pentru un dolar, aproape de minimul ultimelor trei luni atins la începutul săptămânii.

foto: Pixabay

Comentarii