Apropierea de MApN și dosarul „Valiza”. Ce afaceri are fostul selecționer Victor Pițurcă
Fostul antrenor al echipei naționale de fotbal, Victor Pițurcă, a reintrat în lumina reflectoarelor, de această dată fiind vizat de o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în legătură cu achizițiile de măști de protecție făcute de Ministerul Apărării în timpul pandemiei de COVID-19.
Fostul antrenor și jucător de fotbal, cunoscut mai degrabă pentru aparițiile din lumea sportului și cea mondenă, a fost reținut luni de procurorii DNA, alături de Gabriel Țuțu, directorul Romarm, după cum Main News a arătat aici.
Apropierea de MApN și condamnarea în dosarul „Valiza”
Apropierea lui Pițurcă de Ministerul Apărării datează încă de pe vremea când acesta era fotbalist (1983 – 1989) la Steaua București, echipă deținută înainte de 1989 de MApN.
Pițurcă a fost apropiat de Steaua București și în timpul în care echipa era deținută de omul de afaceri Gigi Becali, dar, după ce a fost preluată din nou de Ministerul Apărării, fostul selecționer al echipei naționale de fotbal a fost alături de Armată în dezbaterile legate de „adevărata echipă Steaua” (FCSB, deținută de Becali versus Steaua București, deținută de MApN).
În februarie 2022, Libertatea a scris despre cum „Piţurcă jr a primit o pasă de 11 milioane de lei din bugetul MApN”, printr-o firmă care a livrat măşti neconforme pentru medicii din spitalele militare COVID.
MApN a încheiat contractul cu Helios Dentserv, dar 98% din bani au mers către PAV Green Energy, firma lui Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă. 100.000 de măşti FFP3 din acest contract au fost distribuite în unităţile sanitare ale MApN, iar după patru luni s-a descoperit că ele erau neconforme.
MApN a dat în judecată Helios Dentserv, cerându-şi banii înapoi, însă ulterior părțile s-au împăcat.
Victor Pițurcă a mai fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Valiza”, în anul 2013, când judecătorii l-au găsit vinovat pentru mărturie mincinoasă în favoarea lui Gigi Becali.
Atunci, fostul selecționer a spus că cei 1,7 milioane de euro promiși de patronul FCSB jucătorilor de la Universitatea Cluj erau destinați achiziționării unui teren în Cluj-Napoca. Gigi Becali a fost condamnat, atunci, la trei ani de închisoare cu executare.
„Milioane de euro” din afaceri imobiliare
Cei mai mulți bani câștigați din fotbal, după cum a subliniat chiar el, au venit în urma celor doi ani în care a antrenat echipe din Arabia Saudită, unde ar fi primit câte „200-300 de mii de euro pe lună”.
„Am afaceri, sunt mult mai mulți bani decât la fotbal. Dacă aș fi doar eu și nevastă-mea am trăi încă cinci vieți, dar am o familie numeroasă”, spunea Victor Pițurcă în anul 2021, la Digi Sport.
În aceeași zi, fostul selecționer spunea că este implicat „de vreo doi ani de zile” în afaceri imobiliare. Potrivit informațiilor din presă, Victor Pițurcă ar deține un cartier rezidențial în București, în zona Palatului Parlamentului, denumit „Catedral Residence”.
Potrivit site-ului „Catedral Residence”, una dintre companiile care îl administrează este PAV Green Energy, firma deținută de fiul său.
Pițurcă ar mai fi investit alte 15 milioane de euro într-un teren din Craiova, dar care a fost subiectul unor acțiuni în instanță.
Un apropiat de-al lui Pițurcă, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir, spunea în urmă cu doi ani că fostul selecționer a făcut a obținut „peste 50 de milioane de euro” din afacerile în domeniul imobiliar, potrivit unui interviu acordat Pro Sport.
În dosarul DNA este implicat și directorul ROMARM
Gabriel Țuțu, directorul Romarm, este implicat la rândul lui în dosarul DNA legat de achiziția de măști de protecție în timpul pandemiei de COVID-19.
Țuțu a făcut parte timp de 8 ani din Serviciul Român de Informații, fiind ofițer și șef de Departament, după cum a arătat Newsweek în anul 2020.
Gabriel Țuțu a mai fost șef de departament la Ministerul Comunicațiilor, a fost membru în Consiliul de Administrație al Loteriei Române și a mai fost și detectiv particular, având la bază studii la Școala de Poliție „Vasile Lascăr” și Facultatea de Drept la Universitatea „Danubius” din Galați.
Sursă foto: Bogdan Danescu / Inquam Photos
Comentarii