Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Israelul și Iranul la un pas de război total: Cum va răspunde Israelul după atacurile cu rachete

By Florea Eva , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 3 octombrie 2024 Etichete: , ,

Israelul și Iranul par pregătite să riște un conflict direct, prelungit și extrem de costisitor, după ani în care au evitat confruntarea deschisă. În acest timp, Israelul a sabotat în secret interesele Teheranului și a asasinat oficiali iranieni fără a-și asuma responsabilitatea, în timp ce Iranul și-a încurajat aliații să atace Israelul, relatează The New York Times.

După ce Israelul a invadat Libanul pentru a se confrunta cu cel mai puternic aliat al Iranului, Hezbollah, și al doilea atac masiv cu rachete al Iranului asupra Israelului în mai puțin de șase luni, Israelul pare gata să lovească Iranul direct, într-un mod mult mai puternic și mai public decât a făcut-o vreodată, iar Iranul a avertizat cu privire la represalii masive dacă o va face.

„Suntem într-o poveste diferită acum”, a declarat Yoel Guzansky, un fost oficial de securitate care a supravegheat strategia Iranului în Consiliul Național de Securitate al Israelului.

Pentru mulți israelieni, acum sunt puține de pierdut: eforturile Iranului de a lovi expansiunea urbană din jurul Tel Aviv au depășit un prag pe care Teheranul nu l-a depășit niciodată, chiar și în timpul atacului său anterior cu rachete din aprilie, care a vizat baze aeriene, dar nu și zone civile.

Criticii Israelului văd adesea țara ca principalul instigator al tulburărilor din Orientul Mijlociu. Dar majoritatea israelienilor se văd ca victime ale atacurilor constante din partea reprezentanților Iranului – în special Hamas în Gaza, Houthi în Yemen și Hezbollah în Liban – și simt că nu au făcut suficient pentru a se apăra. Ca urmare, există tot mai multe apeluri în Israel pentru a face Iranul pe deplin responsabil pentru atacurile aliaților săi, chiar dacă riscă o reacție explozivă.

„Mulți din Israel văd asta ca pe o oportunitate de a face mai mult pentru a provoca durere Iranului”, a spus Guzansky, care este acum membru al Institutului pentru Studii de Securitate Națională, un grup de cercetare israelian.

Israelul nu a luat încă o decizie cu privire la modul exact în care să răspundă, au declarat șase oficiali israelieni și un oficial american de rang înalt, iar amploarea reacției sale va fi afectată de nivelul de sprijin – atât practic, cât și retoric – oferit de Statele Unite. Forțele americane au ajutat Israelul să doboare rachetele din ambele atacuri iraniene.

Natura exactă a răspunsului său ar putea să nu devină clară până după Rosh Hashana, sărbătoarea evreiască de Anul Nou, care durează până vineri, potrivit oficialilor, care au cerut anonimatul pentru a discuta o chestiune sensibilă.

În discuțiile cu guvernul israelian, Casa Albă era de așteptat să sublinieze pagubele relativ ușoare cauzate de atacul cu rachete iraniene de marți și să îndemne Israelul la reținere, a spus oficialul american. Se așteaptă ca aceste pledoarii să aibă un impact redus, a adăugat oficialul.

Dar contraatacul Israelului este de așteptat să fie mult mai puternic decât răspunsul său la prima rundă de rachete balistice a Iranului din aprilie, când Israelul a efectuat lovituri limitate asupra unei baterii iraniene de apărare aeriană și nu și-a recunoscut oficial implicarea în acel atac.

Oficialii israelieni le-au spus omologilor lor americani că ei cred că răspunsul din aprilie a fost prea mic și prea reținut, potrivit oficialului american de rang înalt. Liderii israelieni consideră că au greșit când au ascultat îndemnul Casei Albe de a efectua un atac de represalii măsurat, a spus oficialul.

De data aceasta, Israelul ar putea viza siturile de producție de petrol și bazele militare, au spus oficialii. Deteriorarea rafinăriilor de petrol ar putea afecta economia deja fragilă a Iranului, precum și ar putea trimite piețele globale de petrol în criză cu o lună înainte de alegerile din SUA.

Deși Israelul consideră programul nuclear al Iranului o amenințare existențială, patru oficiali israelieni au declarat că nu intenționează să lovească instalațiile nucleare iraniene în prezent, mai ales fără sprijinul SUA, care a fost refuzat de președintele Biden.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian, s-a adresat direct publicului iranian într-o declarație la începutul acestei săptămâni, făcând aluzie la sprijinul său pentru schimbarea regimului de la Teheran.

Netanyahu a adoptat, de asemenea, un ton deosebit de sfidător după atacul de marți seara.

„În această seară, Iranul a făcut o mare greșeală – și va plăti pentru asta”, a spus el.

Pentru unii experți, totuși, israelienii riscă să subestimeze rezistența Iranului și să-și supraestimeze propria capacitate de a provoca daune semnificative.

„Abordarea pe care Israelul a avut-o în ultimii 75 de ani a fost întotdeauna aceea de a-ți lovi inamicul mai tare decât ești lovit”, a spus Andreas Krieg, expert în război la King’s College din Londra.

Foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW