Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Israelul cere demisia șefului ONU după ce a spus că atacurile Hamas „nu au avut loc în vid”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Oficialii israelieni l-au insultat marți pe secretarul general al ONU Antonio Guterres, după ce acesta a părut să sugereze că impulsul pentru atacul devastator al grupării teroriste Hamas din 7 octombrie asupra Israelului a fost controlul continuu al statului evreu asupra teritoriilor palestiniene, ambasadorul Israelului la ONU cerând demisia acestuia, relatează The Times of Israel.

Israelul a fost revoltat de comentariile lui Guterres. Reprezentantul ONU, Gilad Erdan, le-a numit „șocante” și a cerut secretarului general să demisioneze. Ministrul de externe Eli Cohen a anulat o întâlnire cu Guterres, iar ministrul Benny Gantz l-a etichetat pe șeful ONU drept „susținătorul terorii”.

„Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au avut loc într-un vid. Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani. Ei și-au văzut pământul în mod constant devorat de așezări și afectat de violență; economia lor s-a înăbușit; oamenii lor au fost strămutați și casele lor au fost demolate. Speranțele lor pentru o soluție politică la situația lor au dispărut”, a spus Guterres la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind războiul Israel-Hamas, care a izbucnit când gruparea teroristă a devastat comunitățile de la granița israeliene, ucigând aproximativ 1.400 de oameni, majoritate dintre ei civili.

Israelul a evacuat toate așezările și forțele militare din Fâșia Gaza în cadrul Retragerii din 2005. A menținut o blocare strictă a teritoriului de când Hamas a preluat controlul în 2007, la fel ca și Egiptul, Ierusalimul spunând că trebuie să facă acest lucru pentru a limita capacitatea grupării teroriste de a se înarma pentru atacuri. În Cisiordania, așezările s-au extins sub guverne consecutive, prim-ministrul Benjamin Netanyahu argumentând în mod repetat că Autoritatea Palestiniană, recunoscută la nivel internațional, nu este un partener pentru pace, respingând mai multe oferte în trecut, notează aceeași sursă.

Oficialii israelieni cer demisia lui Antonio Guterres

Guterres a adăugat că „nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, o aparentă referire la campania de atacuri aeriene a Israelului în Fâșia Gaza despre care oficialii Hamas spun că a ucis mii de oameni.

Reprezentantul ONU, Gilad Erdan, a transmis pe X un mesaj prin care își exprimă revolta la adresa comentariilor lui Guterres.

„Secretarul general al ONU, care dă dovadă de înțelegere pentru campania de ucidere în masă a copiilor, femeilor și bătrânilor, nu este apt să conducă ONU. Îl îndemn să demisioneze imediat”, a postat Erdan pe X. „Nu are nicio justificare sau sens să vorbești cu cei care arată compasiune pentru cele mai teribile atrocități comise împotriva cetățenilor Israelului și a poporului evreu. Pur și simplu nu există cuvinte.”

Pe 7 octombrie, Hamas a bombardat brusc Israelul cu o multitudine de rachete, în timp ce peste 2.500 de oameni înarmați au spart granița cu Fâșia Gaza.

FOTO: Twitter / Antonio Guterres

Comentarii