Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a lansat o nouă campanie de împădurire, finanțată cu 1,1 miliarde euro din PNRR UPDATE

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 25 noiembrie 2022

UPDATE Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a transmis detalii suplimentare privind sumele de bani pe care le pot primi românii ca sprijin pentru plantare.

Astfel, pe lângă sprijinul acordat pentru costurile de plantare, care diferă în funcție de tipul de plantație, proprietarii noilor păduri vor primi o alocație anuală în valoare de 456 euro pe ha timp de 20 de ani, a specificat ministrul de resort într-o postare pe Facebook.

Totodată, Ministerul Mediului a lansat platforma prin care cetățenii pot face cererile de finanțare. Aceasta poate fi accesată aici.

Știrea inițială

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul Mediului, Barna Tánczos, au anunțat vineri, 25 noiembrie, lansarea Programului Național de Împăduriri 2022-2026, la Palatul Victoria. Campania este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu 1,1 miliarde de euro. 

Suprafața totală împădurită până în 2026 ar trebui să fie de aproximativ 56,700 hectare, potrivit proiectului.

Conform oficialilor români, suprafața acoperită de pădure din țara noastră reprezintă aproximativ 27% din suprafața teritoriului, în timp ce în Europa suprafața totală acoperită de păduri este de aproximativ 39%.

„Această campanie de împădurire vine și completează celelalte măsuri care sunt destinate protejării mediului. Vorbim de măsurile care sunt stabilite prin fondul local și „Valul renovării”. Sunt două programe prin care ne asigurăm că folosim eficient mijloacele puse la dispoziție pentru eficiența energetică, pentru transportul electric, pentru sursele de energie regenerabilă (…) Implicarea omului în a proteja natura sunt obiective ale Guvernului pentru perioada următoare”, a declarat premierul.

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a menţionat că prin acest program cetățenii vor primi un sprijin pentru plantarea de copaci. Beneficiarii acestui sprijin pot fi atât persoanele fizice, persoanele juridice private, comunităţile locale, prin primării, Consiliile Judeţene, în cazul în care deţin terenuri în vederea plantării acestor păduri, asociaţiile de proprietari şi chiar şi alte persoane juridice.

„Avem toată paleta de persoane juridice şi fizice finanţabile. Sumele pe care le vom acorda variază în funcţie de zona de şes, deal şi munte şi variază în funcţie de speciile care vor fi plantate. Pentru cele mai valoroare păduri, cele de stejar, subvenţia se ridică la 19.000 de euro pentru perioada de plantare şi întreţinere, din care peste 6.0000 de euro se dă pentru realizarea plantaţiei. În zona de câmpie, acceptăm inclusiv plantarea salcâmului, au fost multe dezbateri în această privinţă, dar este o specie invazivă sau nu. Pentru a lupta împotriva fenomenului deşertificării, noi în România avem nevoie de această specie şi în cadrul programului de împăduriri puteţi folosi această specie pentru a opri procesul de eroziune al solului” a explicat ministrul Mediului.

Cei care vor să beneficieze de aceste subvenţii trebuie să contacteze Gărzile forestiere. De asemenea, vor avea nevoie de sprijinul personalului silvic de specialitate pentru a întocmi un plan de împăduriri, a mai precizat Barna Tánczos.

„Astăzi, la ora 12.00 se deschide sesiunea de solicitarea de cont de acces în acest sistem. Contul creat de aceste persoane fizice sau juridice va fi validat de Garda Forestieră, pentru ca beneficiarul să traseze poligonul unde doreşte să facă plantarea”, a informat ministrul de resort.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii