Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Israelul a dezvăluit o listă cu 300 de ostatici palestinieni propuși pentru eliberare în schimbul ostaticilor din Gaza

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 noiembrie 2023 Etichete: , , , ,

Guvernul israelian a făcut publică miercuri, 22 noiembrie, o listă conținând numele a 300 de ostatici palestinieni care ar putea fi eliberați în cadrul unui acord mai amplu pentru eliberarea ostaticilor din Gaza. Lista include informații detaliate, precum vârsta și motivul detenției lor, conform The Times of Israel, citat de news.ro.

Conform înțelegerii de armistițiu, Israelul va elibera „până la” 150 de deținuți reținuți pe baza motivelor de securitate în schimbul „până la” 50 de ostatici în primele 4 zile. Se prevede, de asemenea, că alți prizonieri vor fi eliberați în aceeași proporție de trei la unu din lista inițială de 300 de prizonieri, dacă vor fi eliberați și alți ostatici.

Cea mai mare parte a deținuților incluși în listă, adică 287 din cei 300 care ar putea fi eliberați, sunt bărbați cu vârste de până la 18 ani, majoritatea fiind arestați în legătură cu revolte și aruncarea de pietre în Cisiordania sau în Ierusalimul de Est. Restul celor 13 sunt femei adulte, majoritatea condamnate pentru tentative de atac terorist cu cuțitul.

Conform termenilor noului acord negociat recent, Secretariatul Cabinetului israelian a anunțat că 150 de deținuți palestinieni vor fi eliberați în patru etape, pe o perioadă de patru zile, cu condiția ca cel puțin 10 cetățeni israelieni răpiți să fie predați zilnic forțelor de securitate israeliene. Israelul a indicat că va exista o perioadă de calm în lupte pe durata celor patru zile.

Deși înțelegerea inițială specifica faptul că ostaticii din Gaza vor fi eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene, lista publicată miercuri de guvernul israelian cuprinde 300 de nume. Aceasta se datorează faptului că Israelul oferă posibilitatea unor schimburi ulterioare de deținuți în schimbul altor ostatici într-o a doua fază a acordului. Secretariatul Cabinetului israelian a explicat că faza a doua va funcționa similar cu schimbul inițial, presupunând eliberarea palestinienilor în grupuri, sub condiția eliberării a cel puțin 10 israelieni pe zi și menținerea unei perioade de calm în lupte.

Răspunsul la întrebarea de ce lista cu cei 300 de deținuți palestinieni a fost publicată într-un stadiu timpuriu al zilei de miercuri are legătură cu o formalitate legală din Israel. Înainte de a elibera orice deținut, cetățenii israelieni trebuie să aibă un interval de 24 de ore pentru a depune un apel la Curtea Supremă israeliană împotriva deciziei de eliberare. Este neclar dacă vor fi făcute obiecții juridice și, în caz afirmativ, dacă Curtea Supremă va accepta să le examineze, dar acesta este motivul pentru care există o întârziere în implementarea acordului, conform explicațiilor BBC.

Ca urmare, nu se așteaptă ca ostaticii israelieni să fie eliberați sau ca pauza în lupte să înceapă cel mai devreme până joi. Până atunci, Israelul continuă să efectueze bombardamente în Gaza.

FOTO: Pixabay

 

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW