Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Iranul a lansat o „capsulă a vieții” în spațiu

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 6 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Iranul a anunțat cu succes lansarea unei „capsule de viață” de 500 de kilograme în spațiu, utilizând un nou lansator de nouă generație denumit Salman. Aceasta reprezintă o etapă semnificativă în cadrul programului său aerospațial ambițios, dezvoltat de republica islamică, în ciuda preocupărilor Occidentului cu privire la obiectivele acestuia, conform AFP.

”După un deceniu de pauză, noua capsulă de viaţă a ţării noastre a fost lansată cu succes la 130 de kilometri altitudine cu un lansator fabricat local”, anunţă ministrul Telecomunicaţiilor Issa Zarepour, citat de agenţia iraniană oficială de presă Irna.

O capsulă de 500 de kilograme a fost lansată cu succes folosind un nou lansator de nouă generație, cunoscut sub numele de Salman. Acest lansator a fost dezvoltat cu obiectivul de a trimite astronauți în spațiu până în anul 2029.

În 2010, Iranul a efectuat prima lansare a unei capsule cu organisme vii, transportând la bord animale precum un șobolan, două țestoase și o râmă. Ulterior, în 2019, a trimis în spațiu o maimuță care s-a întors cu bine pe Pământ. Racheta cu rază lungă de acțiune denumită Salman este prezentată de Iran drept „nouă”, însă, asemenea altor aeronave spațiale iraniene, pare să fie un derivat al rachetei balistice ruse de tip Scud, conform analistului Fabian Hinz de la International Institute for Strategic Studies (IISS).

”Capacul” roşu din vârful lansatorului, în care se afla capsula, pare efectiv nou, însă este vorba despre o rachetă cu rază lungă de acţiune de putere slabă, care nu are capacitatea de a plasa un satelit pe o orbită terestră şi cu atât mai puţin un astonaut.

În această primă misiune, acest lansator suborbital a depășit limita de 100 de kilometri, recunoscută internațional ca fiind granița dintre atmosferă și spațiu. Cu toate acestea, capsula a rămas deasupra acestei limite doar pentru câteva minute, urmând apoi să coboare pe Pământ, ceea ce a redus interesul față de acest tip de misiune.

FOTO: Captură Video Twitter

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW