Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


Agenția Europeană a Medicamentelor va autoriza un vaccin împotriva COVID-19 până la începutul anului 2021

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2020

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunțat luni că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva COVID-19 până la finalul anului sau începutul lui 2021, relatează AFP, potrivit news.ro.

EMA examinează cereri de autorizare a trei vaccinuri, cel dezvoltat de Oxford, în colaborare cu AstraZeneca, cel dezvoltat de Pfizer, în colaborare cu BioNTech și cel dezvoltat de Moderna.

Cererile de autorizare a celor trei vaccinuri sunt analizate printr-o procedură accelerată, ce permite examinarea datelor cu privire la siguranța și eficiența vaccinurilor pe măsură ce apar, înainte ca producătorul să depună o cerere oficială în acest sens.

Este dificil, în acest stadiu, să se preconizeze cu precizie termenele de autorizare a vaccinurilor, pentru că nu avem încă toate datele, iar examene continue sunt în continuare în curs”, a precizat EMA, printr-un e-mail transmis către AFP.

Agenția europeană susține că evaluarea vaccinurilor candidate va fi finalizată la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2021.

În funcţie de înaintarea evaluării, EMA ar putea să fie în măsură să finalizeze evaluarea (vaccinurilor) candidate cele mai avansate către sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a precizat agenţia europeană.

După ce un vaccin este autorizat de EMA, Comisia Europeană urmează să dea „undă verde” pentru ca laboratoarele să poată începe producția și distribuția.

Vaccinul produs de AstraZeneca, eficiență medie de 70%

Laboratul britanic AstraZeneca a anunțat luni că vaccinul dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford are o eficiență medie de 70%, dar poate ajunge și la 90% în anumite cazuri, potrivit rezultatelor intermediare.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca, eficiență de până la 90%

Vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca s-ar baza pe o tehnologie tradițională, ceea ce l-ar face mai ieftin și mai ușor de dezvoltat decât cele produse de concurență.

Pfizer, cerere pentru autorizarea de urgență a vaccinului

Pfizer a anunțat că a depus o cerere la Agenția Americană a Medicamentului (FDA), pentru a autoriza de urgență punerea pe piață a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat în colaborare cu BioNTech.

Cele două companii au anunțat că eficiența vaccinului dezvoltat de acestea este de 95%, după ce au finalizat studiile. În plus, laboratoarele farmaceutice susțin că vaccinul nu ar avea efecte secundare.

Moderna, eficiență de 94.5%

O altă companie americană, Moderna, a anunțat luni că vaccinul său împotriva COVID-19 înregistrează o eficiență de 94,5%, conform rezultatelor preliminare obținute în urma testelor efectuate pe scară largă.

Cercetătorii susțin că rezultatele au fost mai bune decât și-ar fi putut imagina, însă probabil vaccinul nu va fi disponibil pe scară largă până în primăvara anului viitor.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW