Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ÎPS Teodosie, o nouă declarație controversată: Nu acceptaţi să vă vaccinaţi. Sunteţi apăraţi de Constituţie

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 octombrie 2021

Arhiepiscopul Teodosie îi îndeamnă pe credincioși să nu se vaccineze împotriva COVID-19 și, în cazul în care certificatul digital va fi obligatoriu, să se adreseze justiției pentru a fi „apărați”, în ziua în care România a înregistrat un nou record negativ de cazuri și 304 de decese provocate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2. 

ÎPS Teodosie a fost întrebat, în cadrul emisiunii Dialog Duhovnicesc de joi, 14 octombrie, de la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, ce ar trebui să facă credincioșii, în momentul în care certificatul digital va fi obligatoriu.

Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul, mai ales că nu-i asumat de nimeni şi are urmări negative. Nu vă speriaţi. Sunt foarte mulţi avocaţi care vor să vă apere. Aveţi tot dreptul de a alege“, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, care a transmis în mai multe rânduri că nu se vaccinează din cauza alergiilor, i-a îndemnat pe credincioși să nu se imunizeze.

Nu acceptaţi să vă vaccinaţi. Sunteţi apăraţi de Constituţia ţării şi de legile europene“, a precizat ÎPS Teodosie, adăugând că a auzit că „vaccinul va înceta” în Uniunea Europeană.

ÎPS Teodosie continuă mesajele controversate

Arhiepiscopul Teodosie a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai restricțiilor impuse de autorități ceremoniilor religioase pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Pe 27 mai 2020, acesta a refăcut slujba de Paști. Sute de enoriași s-au adunat la acel moment la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, au încălcat distanțarea fizică și majoritatea nu au purtat măști de protecție.

Pe 30 noiembrie 2020, Teodosie a încălcat din nou restricțiile impuse de autorități și a oficiat slujba cu ocazia celebrării praznicului Sfântului Apostol Andrei, la mânăstirea ce-i poartă numele, din localitatea Ion Corvin.

Declarațiile Arhiepiscopului de Tomis, referitoare la Campania de vaccinare, contrazic aparenta susținere față de imunizare, pe care Patriarhia a adoptat-o pe această temă.

Certificatul digital ar putea deveni obligatoriu

În acest moment, în localitățile cu incidența de peste 6 cazuri COVID la mia de locuitori, certificatul digital e necesar pentru participarea la activități neesențiale, printre care se regăsesc petrecerile, intrarea în restaurante sau la sălile de sport.

Premierul interimar Florin Cîțu a anunțat joi, 14 octombrie, că certificatul verde digital ar putea fi implementat în toate activitățile economice, astfel încât economia să nu mai fie închisă de pandemia de COVID-19. Documentul ar putea fi cerut inclusiv la intrarea în magazine sau supermarket-uri

Momentan, nu s-a luat o decizie oficială în acest sens, dar autoritățile au discuții pe marginea subiectului.

Această modificare poate fi făcută doar în Parlament, întrucât Guvernul este unul interimar, în urma adoptării moțiunii de cenzură, deci nu are puteri depline. Conform unor surse Main News, măsura ar urma să se aplice de săptămâna viitoare daca trece rapid de Parlament și este promulgată și de președintele Klaus Iohannis.

Valul 4 al pandemiei în România

Autoritățile au anunțat joi, 14 octombrie, 16.383 cazuri noi de COVID-19 și 304 decese înregistrate în ultimele 24 de ore. În secțiile de Terapie Intensivă am consemnat un nou record – 1.727 de pacienți internați, dintr-un total de 17.610 bolnavi spitalizați. 440 sunt minori, 401 fiind internați în secții și 39 la ATI.

Dintre cele 304 decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, iar 2 la categoria de vârstă 20-29 ani. Este vorba despre o adolescentă de 18 ani nevaccinată, dar care suferea de alte boli. La a doua categorie, este vorba despre o femeie de 21 de ani din Galați, nevaccinată și care suferea de alte boli, dar și un băiat de 29 de ani din Harghita, de asemenea nevaccinat prezentând comorbidități.

Din totalul de 304 pacienți decedați, 280 erau nevaccinați și 24 vaccinați. Cei 24 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 48 și 87 de ani. Toți pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități.

Totodată, potrivit ultimei informări de la CNCAV, 67.853 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore. Dintre aceștia, 34.944 s-au vaccinat cu prima doză de ser, 5.736 au primit rapelul, iar restul de 27.173 s-au prezentat pentru a le fi administrată și a treia doză de ser, așa numita doză „booster”.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *