Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ionel Arsene invocă tentative de suicid pentru a împiedica extrădarea în România

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 aprilie 2024 Etichete: , ,

Fostul baron local, Ionel Arsene, încearcă să evite extrădarea în România prin invocarea unor metode similare cu cele folosite de alte figuri politice, precum suicidul, arată un raport depus de avocații săi.

Conform documentului, Arsene este prezentat ca o persoană sensibilă și timidă, care nu se simte confortabil în situații sociale. În raport, se menționează că acesta a fost tratat nedrept și că nutrește resentimente față de cei din jur. Mai mult, se susține că Arsene a trăit experiența de a fi atacat și amenințat de alții.

“Nu are încredere în ceilalți și nutreşte resentimente față de ei pentru că a fost tratat nedrept. Sensibilitatea lui îl face să se simtă ușor rănit. De asemenea, Ionel povesteşte experiența de a fi fost atacat, influențat și amenințat de alții. (…)Este timid și se jenează ușor în situații interpersonale. Experimentează situații noi cu aprehensiune și evită contactul cu oamenii. Are o aversiune puternică față de activitățile de grup, cum ar fi petrecerile, dansul și divertismentul social, tocmai din cauza dificultăţilor considerabile de a intra în contact cu celelalte persoane”, potrivit unor surse judiciare italiene.

Într-un dialog cu un psiholog, Arsene se plânge că nu mai are energie să facă sport și că nu mai simte plăcere în activitățile sociale, precum mersul la restaurant. De asemenea, el afirmă că este persecutat politic și că nu mai are încredere în sistemul judiciar din România. De asemenea, preferă să rămână în Italia aproape de cei dragi.

În ceea ce privește acuzațiile la adresa sa, Arsene recunoaște că a făcut presiuni asupra poliției și consideră că acest lucru a fost justificat, având în vedere condițiile în care a fost plasat în detenție.

Arsene recunoaște și că a făcut presiuni asupra Poliției în 2018 și prezintă acest lucru ca fiind normal: “secţia de poliţie era la 100 de metri de casa lui … a fost plasat în stare de reţinere într-o celulă împreună cu doi infractori … unul dintre cei doi comisese infracţiuni de omor, și-a ucis mama… celălalt își atacase fiul cu un cuțit … s-a simțit îngrozit când s-a văzut într-o celulă cu oameni care au comis infracţiuni atât de grave … deşi mai erau alte 4 celule libere, de ce nu i-au dat una goală? … din nou pentru a crea această frică …”.

Cu toate acestea, un raport psihiatric prezentat în dosar arată că Arsene nu resimte sentimente de nevinovăție și este determinat să depășească momentul dificil prin care trece. De asemenea, el este descris ca fiind atent, orientat temporal și spațial, și cooperant în discuțiile cu specialiștii.

„Persoana supusă evaluării reușește în continuare să atribuie o valoare și un sens propriei existențe oricât de aspru a fost pusă la încercare. Nu se identifică sentimente semnificative de vinovăție sau scăderi profunde ale stimei de sine. Se dovedeşte a fi hotărât în intenția sa de a depăși acest moment existențial dificil și, deși simte frică dacă nu teroare pentru ceea ce a suferit în România (de care se teme că s-ar putea întâmpla din nou), declară că are încredere în sistemul judiciar italian”.

“Limbajul este, per ansamblu, bine articulat și expresiv din punctul de vedere al conceptelor: nu se observă înârzieri ale timpilor de aşteptare a răspunsurilor, tonul vocii este uneori supus și uniform, dar nu reies ezitări în fluiditatea vorbirii și/sau întreruperi în timpul gândirii.”(…)

“Atent, orientat în coordonate temporal-spațiale convenționale, îngrijit ca igienă și îmbrăcăminte, disponibil pentru discuţii la care participă spontan și cu un nivel adecvat de cooperare”.

Arsene a fost internat într-un spital din Roma, iar diagnosticul său a fost de „ingerare necorespunzătoare de medicamente în tulburare de dispoziție nespecificată altfel”, fără a fi detectată vreo afecțiune psihiatrică acută care să justifice o internare într-un serviciu psihiatric.

Potrivit datelor anuale din domeniul penal al Consiliului Europei, România se clasează printre țările cu cea mai redusă rată de suicid în penitenciare din Europa, în contrast cu Italia, care se află în topul țărilor cu cea mai mare rată de suicid. De asemenea, se observă o tendință descendentă în România. De exemplu, în anul precedent, s-au înregistrat 6 sinucideri în penitenciarele din România, comparativ cu media anterioară de aproximativ 10-12 persoane. De asemenea, este demn de menționat că media europeană este de aproximativ 20 de sinucideri. Aceste date indică faptul că rata de suicid în penitenciarele din România este de trei ori mai mică decât cea la nivel european.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW