Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Iohannis spune că este nevoie de toleranță zero pentru plagiat

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Deși îl susține în fruntea Guvernului pe Nicolae Ciucă, asupra căruia planează suspiciuni serioase de plagiat, președintele Klaus Iohannis s-a declarat luni, 3 octombrie, în cadrul festivității de deschidere a anului universitar 2022-2023, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, împotriva tolerării acestui fenomen. 

„Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.

Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție.

Apreciez atitudinea universității dumneavoastră față de orice încercare de fraudare și îmi doresc ca aceasta să constituie un exemplu de responsabilitate publică pentru comunitatea academică românească”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Plagiatul în „România educată”

Deși la nivel declarativ șeful statului este extrem de categoric împotriva plagiatului, prin noul pachet de legi inițiate în cadrul programului „România educată” cei mai mulți dintre plagiatori ar putea scăpa fără nicio sancțiune.

Pe lângă desființarea CNATDCU, instituția responsabilă în acest moment de verificarea acuzațiilor de plagiat, și transferarea atribuțiilor către universități, o altă propunere ar putea arunca în aer lupta împotriva acestui fenomen. Potrivit proiectului de lege privind învățământul superior, plagiatul nu va mai putea fi sancționat dacă de la data comiterii au trecut trei ani.

„Răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existența abaterilor prevăzute la art. 153 alin. (1), alin (2) și alin (3) ale persoanelor care au avut sau au calitatea de membru al comunității universitare este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condițiile depășirii termenului general de prescripție de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2.517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”, se arată în proiectul de lege.

Ciucă, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat

Promovat și susținut în fruntea Guvernului de Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza pe baza căreia premierul Nicolae Ciucă și-a obținut titlu de doctor în Științe militare, potrivit unei anchete publicată de Emilia Șercan.

Conform aceleași surse, lucrarea – Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale – include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, arată ancheta jurnalistică.

Cu toate că a negat aceste acuzați, Nicolae Ciucă a reușit să blocheze în instanță analiza sesizărilor depuse de mai mulți cetățeni către CNATDCU.

Acuzat de plagiat, Cîmpeanu și-a dat demisia

Considerat la rândul său un apropiat al președintelui Iohannis, Sorin Cîmpeanu și-a anunțat joi, 29 septembrie, demisia din funcția de ministru al educației. Decizia a survenit la trei zile după publicarea unei anchete jurnalistice, potrivit căreia, acesta ar fi plagiat mai multe capitole într-un curs de specialitate.

Conform anchetei publicate pe site-ul Press One, Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat, într-un curs de specialitate, 13 capitole (92 de pagini), din munca a doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, alături de care a semnat în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Șercan arată că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole, plagiate de Cîmpeanu în 2006, în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000.

Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă. Mai multe detalii aici.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW