Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Iohannis: NATO a aprobat grupul de luptă din România. Voi insista că flancul estic trebuie consolidat mai bine

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 martie 2022

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 24 martie, de la Bruxelles, că NATO a aprobat grupul de luptă din România. Cu toate acestea, șeful statului a sugerat că vrea mai multe trupe în țară, evocând faptul că flancul estic al NATO trebuie „consolidat mai bine”.

Declarațiile au fost susținute înaintea participării la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, care are loc la Bruxelles, Belgia. Iohannis a explicat ce alte subiecte se mai regăsesc pe agenda discuțiilor, pe lângă războiului din Ucraina.

„Evident că vrem să discutăm și lucrururi care pentru noi sunt extrem de importante, cum ar fi consoldidarea flancului estic NATO. Acestea vor face obiectul mai multor runde de discuții, dar avem deja o veste foarte bună. Deja NATO a aprobat grupul de luptă poziționat în România, este acel grup de luptă pe care l-am solicitat și am sperat să se realizeze repede. Este acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune-cadru”, a precizat președintele Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a dat asigurări că urmează negocieri în cadrul NATO, „să vedem cine mai trimite trupe pentru acest grup de luptă, dar sunt bucuros că s-a realizat așa de repede”.

Totodată, Iohannis a punctat apot că „voi insista că flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine”.

Întrebat, concret, cum ar putea fi consolidat flancul estic, iată ce a replicat președintele României:

„Consolidarea flancului estic se face poziționând forțe armate. Este cât se poate de simplu – forțe armate – evident, cu dotarea aferentă. Dacă urmărim războiul din Ucraina, vedem că este nevoie de armament foarte modern. Avem nevoie, cu siguranță, de apărare antirachetă și altele similare. Lucrurile nu mai sunt așa de simple. Cu un camion și un tanc nu se mai poate câștiga mare lucru în ziua de astăzi. Este nevoie de armament modern, sofisticat, care, evident, este și destul de scump.

(…) Întărirea Flancului Estic înseamnă, evident, prezență permanentă. De aceea am insistat pe Grupul de Luptă care e este o prezență permanentă, dar, sigur, față de această prezență permanentă, pe noi ne ajută foarte mult și prezența rotațională care face ca tot timpul să fie un număr destul de mare de forțe americane în România și acest lucru ne bucură”, a mai afirmat, între altele, Klaus Iohannis.

Ulterior, de la ora 17:30, șeful statului participă și la reuniunea Consiliului European.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *