Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Iohannis, la Budapesta: Cred cu tărie că este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 11 octombrie 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 11 octombrie, la Budapesta, că în discuţiile cu omologul său ungar, Katalin Novak, a exprimat disponibilitatea deplină a autorităţilor române de a acţiona pentru consolidarea dialogului şi a cooperării bilaterale, spunând că „este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate”. Liderii de la Budapesta au făcut de mai multe ori afirmații catalogate de oficialii români drept „contrare unei bune vecinătăți”.

„Vizita mea astăzi la Budapesta, la invitaţia doamnei preşedinte Katalin Novak, constituie un semnal important privind dezvoltarea viitoare a relaţiei noastre bilaterale. (…) Am exprimat disponibilitatea deplină a autorităţilor române de a acţiona pentru consolidarea dialogului şi a cooperării bilaterale şi de a oferi şi mai multă substanţă parteneriatului strategic dintre ţările noastre. România urmăreşte ca acest dialog să aibă o dinamică pozitivă, de dezvoltare şi aprofundare, în interesul tuturor cetăţenilor noştri, indiferent de originea lor etnică. România promovează o abordare deschisă, transparentă, pragmatică, bazată pe încredere reciprocă. Cred cu tărie că este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate”, a spus Iohannis în cadrul declaraţiei de presă comune.

Viktor Orban: Ardealul și „Ținutul Secuiesc” nu sunt unități teritoriale românești

Prezent sâmbătă, 22 iulie, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, eveniment organizat de comunitatea maghiară, premierul ungar Viktor Orban a lansat un atac furibund la adresa României, susținând nici mai mult nici mai puțin că Ardealul și „Ținutul secuiesc” nu ar fi unități românești.

„Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot atinge atingere: simboluri naționale, bine, putem să convenim asta. Dar urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile secuiești. Să nu vorbim despre drepturile minorităților, bine, nu vorbesc nici despre asta. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești”, a declarat Viktor Orban.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis atunci că afirmaţiile făcute „nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state”.

Katalin Novak s-a declarat reprezentantul maghiarilor din România

În luna mai a anului trecut, Katalin Novak s-a declarat „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent de unde aceştia locuiesc”. Atunci, MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România și și-a exprimat îngrijorarea față de această declarație.

Mai mult, în luna mai a acestui an, Novak a postat pe Facebook un videoclip cu așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc, însoțit de mesajul „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”

Novak a publicat filmulețul în urma participării la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

„Astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, se arată atunci în precizările transmise de MAE.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW