Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Întâlnire Iohannis-Macron. Aderarea României la Schengen, întărirea NATO și ajutorul pentru Ucraina, principalele teme discutate

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 iunie 2022

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 15 iunie, după întâlnirea cu omologul său francez, Emmanuel Macron, că România și Franța au o relație bilaterală excelentă. Cei doi șefi de stat au discutat mai bine de o oră, apoi au salutat militarii dislocați în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, înainte de a susține o conferință de presă comună.

Iohannis a menționat, între altele, că inclusiv pe fondul crizei generate de agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina, cooperarea dintre România și Franța pe linie de securitate a cunoscut o intensificare deosebită și „foarte bine-venită”.

Președintele i-a mulțumit lui Macron pentru prezența militarilor francezi în România și pentru asumarea de către Franța a calității de lider al Grupului de luptă NATO din țara noastră, a cărui operaționalizare cât mai rapidă reprezintă o prioritate de prim rang.

„(…) Un loc aparte în discuțiile noastre l-a avut pregătirea Summitului NATO de la Madrid, care va adopta decizii esențiale pentru viitorul Alianței și pentru securitatea noastră comună.

Astfel, am discutat, cu prioritate, despre necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, mai ales, sigur, la Marea Neagră, despre noul Concept Strategic, despre susținerea partenerilor Alianței și perspectivele aderării Suediei și Finlandei.
Evident, am discutat cu Președintele Macron despre preocuparea noastră față de continua deteriorare a situației umanitare din Ucraina. Am prezentat măsurile luate de România pentru refugiații ucraineni care vin în România, precum și sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin hub-ul de la Suceava, pe care și Franța l-a utilizat în mod intensiv”, a declarat șeful statului.

Totodată, cei doi lideri de stat au discutat și despre asigurarea securității alimentare la nivel global, care este profund afectată de blocada impusă „abuziv”, potrivit lui Iohannis, de Rusia porturilor ucrainene, ceea ce împiedică cerealele din această țară să ajungă în multe state din diverse regiuni ale lumii.

„România depune eforturi susținute, multidimensionale, în sprijinul Ucrainei, prin oferirea de rute pentru exportul de cereale, inclusiv prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile românești de la Dunăre. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest tranzit cât mai eficient, inclusiv cu sprijinul partenerilor noștri externi. Am stabilit, astfel, împreună cu domnul Președinte să cooperăm apropiat pentru realizarea acestui obiectiv.

De asemenea, am discutat și despre sprijinul substanțial pe care România și Franța îl acordă Republicii Moldova. Mă bucur că, după vizita de acum în România, domnul Președinte va ajunge la Chișinău și, în acest context, am discutat despre cum putem ajuta Republica Moldova să facă față multelor provocări cu care se confruntă ca urmare a crizei de securitate generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai adăugat acesta.

Despre eliminarea dependențelor de Federația Rusă, Iohannis a subliniat că țara noastră e pregătită să-și asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii și va depune toate eforturile pentru a asigura reziliența sectorului energetic pe termen lung.

În plus, Iohannis a adus în discuție și aderarea României la spațiul Schengen.

„Am avut o discuție cuprinzătoare cu președintele Macron și cu privire la perspectivele extinderii spațiului Schengen și am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii în ansamblul său și la întărirea competitivității Pieței Unice, în beneficiul cetățenilor europeni. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen”, a menționat liderul de la Cotroceni.

Nu în ultimul rând, cei doi președinți au discutat și despre cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

„În viziunea României, cei trei aspiranți trebuie să beneficieze de cadrul optim de derulare a proceselor de reformă și de o abordare unitară, în conformitate cu propriile merite și cu progresele înregistrate în procesele de reformă. Am susținut importanța unui semnal politic clar privind hotărârea Uniunii Europene de a se angaja cu partenerii pe un traseu ambițios pro-european, care să fie adoptat la Consiliul European din această lună, din iunie.

Cu privire la Balcanii de Vest, am reafirmat sprijinul României pentru adoptarea cât mai curând a deciziei de lansare a negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord”, a mai arătat președintele român.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: mainnews.ro/iohannis-cooperarea-dintre-romania-si-franta-pe-linie-de-securitate-a-cunoscut-o-intensificare-deosebita/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *