Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Iohannis cere o „verificare la sânge”, după scandalul Șoșoacă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 16 decembrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, 16 decembrie, scandalul în care au fost implicați soții Șoșoacă și acuzațiile la adresa autorităților române, lansate de către autoritățile din Italia. Poliția Română este acuzată de italieni că nu a intervenit suficient în acest caz.

Klaus Iohannis a precizat că sechestrarea de persoane se sancționează conform legii și în România, dar nu vrea să se antepronunțe pe marginea acestui subiect. În schimb, a punctat că „până acum ar fi fost inimaginabil” un asemenea caz în România.

Așadar, șeful statului solicită o „verificare la sânge, pentru a nu avea încă o dată un astfel de incident”.

„Este un incident absolut regretabil și trebuie să fim foarte clari: sechestrarea de persoane se sancționează conform legii și în România. Pe de altă parte, nu vreau să mă antepronunț. Toate autoritățile competente să verifice ce s-a întâmplat, cum s-a intervenit, trebuie să-și facă datoria cu vârf și îndesat, cum se spune, după care, cu siguranță, voi aștepta concluziile de rigoare.

Este posibil să fi fost greșeli în abordare, dar nu pot eu să mă exprim asupra acestor chestiuni. Cert este: solicit această verificare la sânge, pentru a nu avea încă o dată un astfel de incident care este absolut regretabil. Și, ca să fiu sincer, până acum ar fi fost inimaginabil”, a declarat șeful statului joi, 16 decembrie.

Precizările Poliției Capitalei

Poliția Română a făcut miercuri, 15 decembrie, primele precizări în acest caz, la mai bine de 48 de ore de la sechestrarea și agresarea unor jurnaliști de la televiziunea publică italiană Rai de către senatoarea Diana Șoșoacă și soțul acesteia.

Evenimentul a fost relatat și în presa internațională.

Conform purtătorului de cuvânt al Poliției Române, Georgian Enache, Diana Șoșoacă a reclamat la 112, la ora 16:02, că „în cabinetul său de avocatură din municipiul București are anumite divergențe cu o echipă de jurnaliști”.

La 16:06, arată sursa citată, primii polițiști au ajuns la fața locului și au intervenit pentru verificarea sesizării.

„Din primele verificări, a rezultat faptul că în incinta cabinetului a izbucnit un conflict, motivul invocat fiind faptul că apelanta nu a mai dorit să realizeze un interviu care fusese inițial stabilit de comun acord. Ulterior a reieșit că jurnaliștii au intenționat să părăsească cabinetul, context în care apelanta le-ar fi închis ușa și nu i-ar mai fi lăsat să plece până la sosirea polițiștilor. În tot acest timp, între jurnaliștii din Italia și apelantă au avut loc mai multe discuții în contradictoriu. Jurnalista a ieșit din cabinetul de avocatură, fiind găsită de către polițiști în fața cabinetului”,  arată reprezentantul Poliției.

Potrivit Poliției Române, soțul Dianei Șoșoacă l-ar fi împins și l-ar fi prins cu mâna de gât pe un agent de poliție și totodată ar fi lovit-o pe jurnalista din Italia. Ulterior, arată acesta, jurnaliștii au ieșit pe casa scărilor, iar conflictul a fost aplanat.

„Polițiștii au adus la cunoștința persoanelor implicate că au dreptul de a se deplasa la sediul Secției 4 Poliție pentru a depune plângere, lucru care s-a și întâmplat”, susține Georgian Drăgan.

La ora 16:38, la sediul Secției 4 Poliție s-au prezentat jurnaliștii din Italia care, insistă reprezentantul Poliției, „s-au deplasat cu autoturismul personal, așadar nu au fost conduși la Poliție de către polițiști, ci s-au prezentat de bună voie pentru a depune o plângere”,

La ora 17:00, arată acesta, la sediul Secției 4 Poliție s-a prezentat și Diana Șoșoacă, însoțită de soțul său. Senatoarea le-a spus polițiștilor „că este posibil ca jurnaliștii să-i fi sustras documente din birou și a menționat, de asemenea, că asupra jurnaliștilor se află droguri”.

În condițiile în care au existat în spațiul public destule reproșuri adresate Poliției pentru că agenții i-au percheziționat corporal pe jurnaliști, victime în acest caz, purtătorul de cuvânt a precizat că măsura a respectat legea.

„În conformitate cu procedurile legale în vigoare, polițiștii aveau obligația să efectueze și a efectuat un control corporal sumar precum și al bagajelor în urma căruia nu au fost identificate bunurile reclamate ca fiind sustrase, nici substanțe interzise așadar acuzațiile erau nefondate”, a încercat să explice Georgian Drăgan.

După ce au aflat că Diana Șoșoacă formulează plângere pentru a reclama violarea vieții private, violare a sediului profesional și lovire și alte violențe, jurnaliștii au comunicat că nu doresc să mai participe la nicio activitate, nici să fie audiați, nici să mai depună plângere și nici să mai comunice cu polițiștii, până când la sediul Poliției nu se deplasează un reprezentant al Consulatului Italiei la București.

Astfel, arată reprezentantul Poliției, la ora 18:55 la sediul Secției 4 au venit reprezentanți ai Consulatului Italiei la București.

„În urma discuțiilor, ei au declarat că doresc să depună plângere, să fie audiați, iar atașații au solicitat ca procedurile să fie derulate în prezența unui interpret”, a susținut Drăgan.

În acest sens, la ora 21:30 la sediul Secției 4 a sosit un interpret autorizat și au început audierile jurnaliștilor.

„La ora 22.40 s-au finalizat audierile a doi dintre jurnaliști, însă nu au dorit să părăsească sediul secției, dorind să o aștepte și pe colega lor. În intervalul 21.30 – 22.30 jurnalista din Italia a fost audiată în calitate de parte vătămată cu privire la infracțiunile pentru care a dorit să sesizeze. La ora 23.35 cei trei jurnaliști și reprezentanții Consulatului au părăsit sediul Secției 4 Poliție”, a mai spus Drăgan.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Poliției Române a ținut să precizeze că împotriva jurnaliștilor italieni nu au fost dispusă nicio măsură preventivă.

În continuare, în această cauză se fac cercetări pentru lipsire de libertate și lovire sau alte violențe, în baza plângerii depuse de jurnalista din Italia, de violare a vieții private, violare a sediului profesional și lovire și alte violențe, în baza plângerii formulate Diana Șoșoacă la 112 și ultraj, având în vedere că un polițist a fost agresat de soțul senatoarei.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *