Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Armata rusă susține că a atins „cu succes” obiectivele primei zile de ofensivă militară. Autoritățile din Ucraina au raportat 57 de decese

By Redactia , in Stirile zilei , at 24 februarie 2022

Federația Rusă a demarat joi dimineață, 24 februarie, o ofensivă pe scară largă împotriva Ucrainei, la scurt timp după anunțul făcut în acest sens de Vladimir Putin. Mai multe focuri de armă și explozii au fost auzite joi dimineață în mai multe mari orașe strategice, inclusiv capitala Kiev.

VEZI ȘI VIDEO Ucraina, atacată din toate părțile de Armata Federației Ruse / Un aeroport din apropierea graniței cu România, distrus în bombardamente

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente:

23:45 – Forțele ucrainene au reușit să preia din nou controlul asupra aeroportului Gostomel, din regiunea Kiev, potrivit Kyiv Independent.

Amintim că trupele ruse au cucerit aeroportul în jurul orei 19:30.

23:34 – Un oficial din Ministerul ucrainean de Interne a transmis că, în urma atacului din Insula Șerpilor, 13 grăniceri ucraineni și-au pierdut viața.

22:40 – Întrucât în Ucraina a fost instituită Legea Marțială, bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani nu pot părăsi țara, relatează Babel.ua.

The head of lviv customs Daniil Menshikov said that in connection with the martial law of men – citizens of Ukraine aged 18 to 60 years will not be released outside the state.

22:15Grănicerii ucraineni au anunțat că Insula Șerpilor a fost cucerită de Armata Federației Ruse.

22:00 – ONU a anunțat un pachet de 20 de milioane de dolari, ce ar urma să fie destinat Ucrainei și țărilor vecine, pentru ajutor umanitar, relatează Agerpres.

21:50 – Un avion militar de transport s-a prăbușit în Federația Rusă, joi seară, potrivit informațiilor transmise de autoritățile ruse, citate de Ria Novosti. Tot personalul care se afla la bord a murit în urma accidentului.

21:44 – Ministerul ucrainean al Sănătății a raportat că, în prima zi a invaziei ruse, 57 de cetățeni ucraineni, inclusiv militari, au fost uciși, relatează Kiev Independent.

21:15 – Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat, joi, un nou pachet de sancțiuni îndreptat împotriva Federației Ruse.

Mai multe detalii, aici.

În paralel, Canada va impune o serie de sancțiuni împotriva a 58 de indivizi și entități ce au legătură cu Kremlinul, relatează CTV News.

20:35 – Guvernul României a afișat, joi seară, drapelul Ucrainei, în semn de solidaritate cu țara care se confruntă, în aceste momente, cu o ofensivă militară din partea Federației Ruse. Mai multe primării din țară, printre care cele din Sectorul 1 și 2 al Capitalei, Alba-Iulia sau Brașov, au recurs la gesturi asemănătoare.

20:25 – Federația Rusă susține că obiectivele fixate pentru prima zi a ofensivei militare lansate împotriva Ucrainei au fost atinse „cu succes”, relatează Agerpres.

20:15 – Sute de persoane s-au strâns joi și în orașul Sankt-Petersburg, în ciuda amenințărilor venite din partea autorităților.

(Sursă video: Telegram / Casa Jurnalistului)

20:00 – Peste 960 de persoane au fost reținute în Federația Rusă, după o serie de proteste împotriva deciziei lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, ce au loc în 44 de orașe, relatează Business Insider.

19:45 – Joe Biden a transmis, pe Twitter, că SUA va impune un nou set „devastator” de sancțiuni și alte măsuri economice pentru a trage Federația Rusă la răspundere, după atacul asupra Ucrainei.

„Suntem alături de curajoșii cetățeni ai Ucrainei”, a adăugat președintele SUA.

19:35 – Trupele ruse au cucerit aeroportul din Gostomel, din regiunea Kiev, relatează Babel.ua.

19:29 – Se extind protestele împotriva acțiunii militare începută de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. La Moscova s-au strâns sute de participanți, în ciuda amenințărilor autorităților.

19:19– Armata Federației Ruse a cucerit centrala nucleară de la Chernobîl. Personalul este ținut ostatic, potrivit unian.net.

19:15 – Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, susține că va impune cel mai mare pachet de sancțiuni pe care Rusia l-a văzut vreodată, relatează Guardian. Sancțiunile se vor aplica și în cazul statului Belarus.

Totodată, Boris Johnson a precizat că analizează posibilitatea de a cere excluderea Rusiei din sistemul bancar internațional SWIFT.

  • băncile din Rusia vor fi excluse din sistemul financiar britanic.
  • companiile deținute de statul rus sau cele private nu vor mai putea strânge bani în Marea Britanie;
  • Va exista o limită în ceea ce privește sumele de bani pe care cetățenii ruși le pot deține în băncile din Marea Britanie;
  • Aeroflot va fi interzisă în Marea Britanie;
  • Vor fi implementate controale în ceea ce privește exporturile;
  • Exportul de echipament militar din Rusia va fi interzis;

Johnson a avertizat că președintele Volodymyr Zelenski și ceilalți membri ai Guvernului ar trebui să zboare într-un „loc sigur” și menționat că Marea Britanie este dispusă să ajute un „Executiv trimis în exil”, notează The Independent.

19:10 – Poliția de Frontieră susține că, până la ora 16, a existat o creștere de 120% în ceea ce privește numărul persoanelor care au intrat pe la punctele de frontieră cu Ucraina, față de ziua precedentă.

În data de 24.02.2022, în intervalul orar 00.00-16.00, au intrat in România, prin punctele de frontieră situate la graniţa cu Ucraina (PTF Halmeu-jud. Satu Mare, PTF Sighetu-Marmatiei-jud. Maramures, PTF Siret-judetul Suceava, PTF Isaccea-judetul Tulcea) aproximativ 5.300 de persoane, cetăţeni români şi străini (creştere de 120% comparativ cu acelaşi interval orar al zilei anterioare)”, se arată în comunicatul transmis de Poliția de Frontieră.

19:05 – Viktor Lyashko, ministrul ucrainean al Sănătății, acuză Federația Rusă că bombardează spitale și denunță o încălcare directă a Convenției de la Geneva, potrivit Babel.ua.

18:55 – Directorul executiv al grupului internațional de investigații Bellingcat, Christo Grozev, a anunțat, citând o sursă din guvernul ucrainean, că 18 avioane cargo de mare tonaj – Ил-76 – ar fi pornit spre Kiev din Pskov.

Avioanele pot pot transporta aproximativ 60 de soldați, fiind destinate transportului militar de greutate mare.

18:46 – Liderii G7 au precizat într-o declarație comună după o reuniune virtuală că președintele rus Vladimir Putin a „reintrodus războiul pe continentul european”.

„S-a așezat de partea greșită a istoriei”, au scris liderii G7 în scrisoare.

18:45 – „Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 15, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române”, a transmis Ministerul Apărării.

18:32 – Statele Unite trimit 6 avioane F-35 în Estonia, Lituania și România – câte două pentru fiecare țară, conform CNN.

18:23 – Ucraina nu dispune în prezent de suficiente echipamente militare pentru a se apăra, a declarat joi ambasadorul țării în Regatul Unit, Vadym Prystaiko.

„În acest moment, avem suficienți oameni, nu avem suficient echipament”, a spus Prystaiko când a fost întrebat dacă forțele ucrainene de pe teren sunt capabile să respingă atacul Rusiei.

18:19 – Mai multe manifestații în sprijinul Ucrainei au loc în orașe din Rusia, inclusiv în Sankt Petersburg și Novosibirsk.

18:02 – Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat interzicerea circulației pe timp de noapte între 22.00 și 7.00, ora locală, scrie CNN.

„Transportul public nu va funcționa în acest interval, dar stațiile de metrou vor fi disponibile ca adăposturi 24/7. Îi rugăm pe toți locuitorii Kievului să se întoarcă acasă la timp. Dacă trebuie să vă deplasați în oraș în acest interval orar, în special în calitate de angajați ai companiilor de infrastructură critică, trebuie să aveți documente de identificare asupra voastră”, a precizat primarul.

18:00 – Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că refugiații ucraineni care vor veni în România vor fi testați pentru COVID-19.

17:42 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, pe Twitter, că „forțele de ocupație rusești încearcă să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl”.

”Oamenii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se mai repete. (…) Aceasta este o declarație de război în întreaga Europă”, a scris liderul de la Kiev pe Twitter.

17:35 – Germania a anunțat că va prelungi sprijinul acordat poliției aeriene NATO în România, relatează CNN.

Germania este pregătită să își extindă sprijinul pentru misiunea de poliție aeriană a NATO în România și, de asemenea, să se conformeze și altor solicitări din partea alianței, a anunțat joi ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

„Am dat (un) ordin de a extinde și de a ne extinde angajamentul nostru în misiunea de poliție aeriană din România”, a declarat Lambrecht reporterilor după ce a informat comisia de apărare a parlamentului german în acest sens.

Lambrecht a adăugat că Germania este, de asemenea, pregătită să se conformeze și altor solicitări ale NATO.

La începutul zilei, ea a afirmat că atacul Rusiei asupra Ucrainei este o încălcare drastică a dreptului internațional. „Putin este singurul responsabil pentru suferința teribilă care îi este asociată”, a subliniat aceasta.

17:28 – Autoritățile ucrainene anunță că șapte persoane au fost ucise și 17 rănite într-un atac cu rachete asupra unei zone militare la nord-est de capitala Kiev, scrie CNN.

Primarul orașului Brovary, Ihor Sapozhko, a declarat că atacul a avut loc la ora locală 14:30. În Brovary se află o bază a forțelor speciale ucrainene. Acesta a fost unul dintre mai multe atacuri rusești efectuate joi în apropierea Kievului.

17:26 – Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale condamnă ferm invadarea și agresiunea armată de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei, într-o declarație comună adoptată în urmă cu puțin timp.

17:25 – Ambasada Ucrainei în România a a nunțat, pe pagina oficială de Facebook, deschiderea unui cont special de strângere de fonduri în sprijinul Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Banca Națională a Ucrainei a adoptat decizia de a deschide un cont special de strângere de fonduri în sprijinul Forțelor Armate ale Ucrainei. Această decizie a fost luată având în vedere introducerea legii marțiale în Ucraina, agresiunea armată a Federației Ruse și amenințarea la adresa independenței de stat a Ucrainei, a integrității teritoriale a statului nostru. Deschiderea contului special a fost anunțată de președintele Băncii Naționale a Ucrainei Kyrylo Shevchenko în adresa sa video în dimineața zilei de 24 februarie.

Detaliile contului special oficial: UA843000010000000047330992708.

Contul este multivalutar, este creat și deschis atât pentru transferul de fonduri de la parteneri internaționali, cât și de la donatori – în valută străină (dolari americani, euro, lire sterline), precum și pentru mediul de afaceri și cetățeni ucraineni – în moneda națională”, arată diplomația.

17:22 – Comunitatea Declic anunță o manifestație, la ora 18.00. în fața Ambasadei Ucrainei pentru a transmite un mesaj de susținere și de pace deopotrivă: „nu vrem război în Europa, vrem ca Rusia să își retragă forțele armate din Ucraina. E momentul să fim solidari cu vecinii noștri și să ne gândim cum îi putem ajuta!”, potrivit organizatorilor.

17:18 – La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a precizat că, din punct de vedere constituțional, este atributul președintelui României să declare starea de urgență pe teritoriul țării.

„În acest moment, România este sigură și românii sunt într-o țară foarte sigură. România nu se află într-un conflict cu Federația Rusă, cel mai important este că suntem mebri NATO și ai UE. Nu văd că este necesară starea de urgență”, a punctat Ciolacu.

17:10 – Autorităţile din Kiev au emis o avertizare de atac aerian, astfel că toţi locuitorii Kievului sunt sfătuiţi să caute adăposturi subterane.

17:07 – Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a explicat de ce nu va fi impusă starea de urgență în România, în contextul în care Rusia a invadat Ucraina.

„Nu prevedem deocamdată asta. Numai când sunt amenintați cetățenii români putem să trecem la stare de urgență. În perioada următoare s-ar putea să vedem o suplimentare a forțelor NATO pe teritoriul nostru. Există posibilitatea de a se întări și mai tare flancul estic”, a declarat ministrul într-o intervenție la Digi24.

17:00 – Dosar penal pentru pilotul avionului militar ucrainean interceptat în România şi aterizat la Bacău, conform surselor Main News. Procuroii au întocmit un dosar penal pentru trecerea ilegală a frontierei.

16:51 – Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul său ucrainean.

„Solidaritate și susținere împotriva agresiunii militare ilegale a Rusiei. Ne ajutăm vecinii aflați la nevoie și susținem independența și suveranitatea Ucrainei”, a transmis prim-ministrul pe Twitter.

16:48 – Mii de persoane aşteaptă să intre în România prin Vama Siret:

16:25 – Armata Federației Ruse susține că a distrus 74 de facilități de infrastructură militară ce aparțin de Ucraina, relatează RIA Novosti.

16:10 – La Londra a fost organizat un protest împotriva atacului lansat joi de Federația Rusă. În paralel, autoritățile din Federația Rusă au sfătuit cetățenii să nu organizeze acțiuni de protest împotriva atacului, potrivit informațiilor din media apropiată Moscovei.

 

Foto cu ambasada Rusiei din Dublin – Sursă: Twitter

 

16:05 – Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că a avut o discuție telefonică cu Volodymyr Zelenskiy, președintele Ucrainei.

L-am asigurat că România susține și este solidară cu suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în fața agresiunii militare iresponsabile a Federației Ruse. Ne vom coordona pentru a ajuta Ucraina prin intermediul asistenței umanitare”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

16:00 – Alexander Lukashenko, președintele statului Belarus, a declarat, joi, că ia în calcul să trimită trupe în Ucraina, pentru a lupta alături de forțele Federației Ruse, dacă va fi necesar, relatează Reuters.

15:45 – Ministerul Apărării a informat că 2 avioane F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa au aterizat, joi, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române”, a transmis MApN.

15:40 – Volodymyr Zelenskiy, președintele Ucrainei, susține că Federația Rusă își dorește să ocupe teritoriul ucrainean și să înlăture autoritățile de la putere, înlocuindu-le cu „un guvern marionetă”, ce ar urma să semneze o serie de angajamente bilaterale cu Rusia, relatează Kiev Independent.

15:33 – Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a reiterat că Rusia a atacat Ucraina nejustificat, punând în pericol viața civililor.

Redăm principalele sale declarații:

„-Rusia recurge la forță pentru a rescrie istoria, de a nega Ucrainei un destin independent, dar libertatea este mai puternocă decât forța.

-Obligația NATO este de a proteja toți aliații, nu trebuie să existe neînțelegeri sau neclarități în acest sens.

-Un atac împotriva unui stat aliat este un atac împotriva întregii alianței. Consiliul NATO a agreat cererea comandantului suprem(..)de a activa planurile de apărare.

-Am dizlocat mii de militari suplimentari pe flancul Alianței. Sute de avioane de luptă sunt în alertă maximă și protejează spațiul aerian.

-Democrația va prevala, este un moment dificil pentru Europa, dar suntem uniți și gata să răspundem oricăror provocări.”

15:25 – Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, susține că atacul Federației Ruse în Ucraina „nu este începutul unui război”, ci „dorința de a preveni o serie de evenimente care pot escalada într-un război mondial”, potrivit agenției Interfax.

În al doilea rând, este sfârșitul războiului. Războiul, pentru cine nu știe, s-a purtat în ultimii 8 ani”, a spus Zakharova.

15:18 – La Kiev au pornit sirenele anti-aeriene.

15:10 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că Federația Rusă își dorește să impună demilitarizarea Ucrainei, până când țara adoptă un statut neutru, potrivit Babel.ua.

15:05 – Un avion militar ucrainean s-a prăbușit cu 14 persoane la bord, în apropiere de Kiev, potrivit Serviciului ucrainean de stat însărcinat cu Situații de Urgență, citat de News.ro.

14:58 – Unităţi militare ruseşti au pătruns în regiunea Kievului dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare, a anunţat Serviciul ucrainean de pază a frontierei într-un comunicat, citat de Agerpres.

14:45 – Zeci de ucraineni au fost uciși în primele ore ale invaziei rusești, notează Kyiv Independent.

Zeci de oameni au fost uciși și cel puțin 19 au fost dați dispăruți în primele șapte ore după ce Rusia a început invazia totală a Ucrainei din mai multe direcții. Un civil a fost ucis într-un bombardament rusesc în Mariupol, regiunea Donețk.

Șase persoane au fost ucise în timpul atacului asupra orașului Podilsk din Odesa Oblast, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne la ora 9.00. Un polițist de frontieră ucrainean a fost ucis de un bombardament cu rachete provenind din Crimeea anexată.

Trei civili au fost uciși în bombardamente în orașul Vuhledar din regiunea Donețk, a anunțat Ministerul de Interne la ora 11.00.

Un bombardament rusesc a ucis un copil în orașul Chuhuiv, în regiunea Harkov, a raportat Ministerul de Interne la ora 12.00.

Optsprezece persoane au fost ucise în timpul bombardamentului rusesc asupra satului Lypetske din Oblastul Odesa, au raportat autoritățile locale.

Șase persoane au fost ucise în bombardamentul de dimineață al Rusiei asupra suburbiei Brovary din Kiev, a declarat primarul orașului pentru postul de presă Suspilne.

Un civil a fost ucis într-un bombardament rusesc în Uman, în regiunea Cherkasy, conform autorităților locale.

Oleksiy Arestovych, consilier al șefului biroului președintelui, a declarat că peste 40 de soldați ucraineni au fost uciși încă de dimineață, potrivit Ukrainska Pravda. Acest număr nu a fost confirmat oficial încă.

14:33 – Premierul Marii Britanii a transmis un nou mesaj – „Misiunea noastră este clară. Din punct de vedere diplomatic, politic, economic – și, în cele din urmă, militar – această aventură hidoasă și barbară a lui Vladimir Putin trebuie să se încheie cu un eșec”.

14:27 – Valery Zaluzhnyi, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, a anunțat pe contul său de Facebook că doi soldați ruși au fost luați prizonieri de către armata ucraineană.

14:21 – Moscova urmăreşte demilitarizarea completă a Ucrainei, a declarat joi preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de Agerpres. El susţine într-o postare pe Telegram că demilitarizarea Ucrainei este singura modalitate de a evita războiul în Europa.

14:13 – Secretarul general al NATO a anunțat că vineri, 25 februarie, va avea loc un summit al Consiliului Alianței Nord-Atlantice, organizat de urgență după ce Federația Rusă a început invazia asupra Ucrainei. Jens Stoltenberg a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost activat planul de apărare al NATO, un pas „prudent și defensiv” pentru a asigura protecția Aliaților.

CITEȘTE AICI DETALII – Summit-ul Consiliului NATO, convocat de urgență după invazia Rusiei în Ucraina / Stoltenberg: Am activat planul de apărare. Nu vrem confruntare, vrem să prevenim

14:10 – Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat convocarea ambasadorului rus în România la sediul MAE, în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

13:52 – Mobilizare impresionantă a românilor, la inițiativa europarlamentarului USR Vlad Gheorghe.

„Vecinii noștri ucraineni fug din calea războiului. Aveți în comentarii un formular pentru înscriere voluntari – cine poate ajuta, persoane fizice sau juridice – haideți să ne organizăm!”, a fost apelul făcut de Gheorghe pe contul său de Facebook. Mai mulți români au răspuns apelului și s-au înscris, oferind cazare ucrainenilor care vin în țara noastră de frica războiului.

Iată ce a publicat deputatul USR Filip Havarneanu pe contul său de Facebook:

13:48Adevărul transmite că procurorii militari analizează situaţia avionului militar ucrainean interceptat în România şi aterizat la Bacău, pentru a stabili dacă se întrunesc condiţiile pentru deschiderea unui dosar penal.

Conform sursei citate, procurorii au în vedere trei ipoteze, precum existenţa unei defecţiuni tehnice, dezorientare sau lipsa de combustibil.

13:40 – Compania aeriană TAROM anunţă că suspendă operarea zborurilor spre şi dinspre Chişinău, începând de astăzi, după ce Republica Moldova şi-a închis spaţiul aerian.

„Dragi pasageri, vă informăm faptul că Republica Moldova şi-a închis spaţiul aerian începând de astăzi, 24 februarie 2022, ora 12:02, având în vedere situaţia de conflict din regiune.

În acest sens, TAROM suspendă operarea zborurilor spre/dinspre Chişinău, începând de astăzi (zborurile RO201, RO202, RO207, RO208, RO209 şi RO210)”, a transmis compania aeriană pe Facebook.

13:35 – Marea Britanie l-a convocat, joi la prânz, pe ambasadorul Rusiei la Londra, pentru a-i atrage atenţia asupra intervenţiei militare ilegale lansată de preşedintele Vladimir Putin asupra Ucrainei.

„Ambasadorul trebuie să ofere explicaţii despre invazia ilegală şi neprovocată în Ucraina. Vom impune sancţiuni severe şi vom ralia ţări pentru susţinerea Ucrainei”, a declarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, potrivit BBC News.

13:30 – Greenpeace România transmite că se opune războiului și soluționării conflictelor pe cale militară.

„Gândurile noastre sunt alături de cei prinși în mijlocul confruntărilor și de cei alungați din casele lor. Acest război este o tragedie atât pentru ucraineni, cât și pentru ruși. Ne temem că, odată pornită, spirala violenței se va perpetua indefinit. Dacă aceste confruntări sunt lăsate să continue, toată lumea va avea de pierdut”, a transmis organizația.

13:20 – Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, condamnă și actul de război împotriva Ucrainei:

13:15 – Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko l-a comparat pe preşedintele rus Vladimir Putin cu Adolf Hitler, potrivit News.ro.

„Ziua de astăzi este o zi tragică” pentru Ucraina, a menționat el.

13:08 – Ministerul Apărării Naționale anunță că o navă militară rusă care se află în apele internaționale ale Mării Negre deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene. totodată, MApN nu confirmă informațiile privind agresiunea rusească în zona Insulei Șerpilor.

„Din datele de monitorizare obținute de structurile Forțelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene.

Nu confirmăm informațiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Șerpilor”.

12:56 – Sunt cozi uriașe și în gările din Ucraina. Iată imagini cu zeci de ucraineni care se înghesuie să-și cumpere bilete de tren, în orașul Kharkiv, pentru a părăsi țara:

12:50 – Au apărut primele imagini în presa ucraineană cu atacul asupra Kievului. A fost raportată o explozie într-o periferie a capitalei Ucrainei, situată la aproximativ 3 kilometri de Parlament.

În tot acest timp, locuitorii Kievului au creat cozi ce se întind pe mai mulți kilometri, la ieșirea din capitala Ucrainei.

(Sursă foto: Getty images)

12:45 – Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, va face declarații de presă începând cu ora 13:00.

12:37 – 7 avioane de luptă ale Federației Ruse au fost distruse de forțele armate ale Ucrainei.

12:32 Declarația completă a președintelui Klaus Iohannis poate fi consultată aici.

12:30 – Harta orașelor atacate de Federația Rusă:

(Sursă foto: NY Times)

12:24 – Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că „niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale”.

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate(…)Niciodată nu am fost mai bine protejați în fața unei agresiuni. România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”, a spus președintele Klaus Iohannis.

12:20 – 50 de cetățeni ucraineni și-au pierdut viața în atacul lansat de Federația Rusă, dintre care 40 de militari și 10 civili, potrivit forțelor ucrainene.

12:16 – România prin ROMATSA a preluat şi dirijarea aeriană pentru aproximativ 300 de avioane, arată o estimare a Ministerului Transporturilor, pe baza informaţiilor primite de la Eurocontrol.

Acestea se adaugă celor 1.200 de aeronave pe care ROMATSA le dirijează într-o zi obişnuită, dar capacitatea de control aerian poate fi suplimentată, arată Ministerul Transporturilor.

12:11 – Președintele Klaus Iohannis va susține, în scurt timp, o declarație de presă după ședința CSAT.

12:10 – Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a transmis că două ţinte necunoscute s-au apropiat de Insula Şerpilor.

„Invadatorii ameninţă că vor cere ca militarii detaşamentului de frontieră Izmail să se predea. Agresorul a folosit canalul de comunicare internaţional pentru siguranţa navigaţiei. Poliţiştii de frontieră se vor apăra”, a spus GNSU într-un comunicat, citat de Adevărul.

Insula Şerpilor se află la cincizeci de kilometri est de gura Dunării la extremitatea vestică a Mării Negre.

12:05 – Rusia vrea să se asigure că viitorul guvern al Ucrainei va fi orientat către Moscova, și nu spre SUA, relatează Bloomberg, care îl citează pe Viaceslav Nikonov, președintele Comisiei de Afaceri Externe a Dumei.

„Noi vom insista ca guvernul ce va ajunge la putere va milita pentru relații constructive cu țara noastră”. Va fi făcut orice este necesar pentru asta. Influența Statelor Unite la Kiev, influență care a provocat atitudinea anti-rusă de acum, în această țară, va înceta”, a precizat el.

11:58 – Republica Moldova își va închide spațiul aerian începând cu ora 12:00, potrivit unei decizii luate de Guvernul de la Chișinău.

11:52 – Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că a fost convocată Celula de criză interinstitutională pentru sprijinirea și acordarea de asistență consulară cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean.

11:45 – Potrivit unor imagini difuzate de Digi24, de la vama Sighetu Marmației, ucrainenii vin pe jos în România, de teama războiului. Potrivit sursei citate, este vorba despre turiști, care nu mai au cum să plece din Ucraina.

Foto: Capturi Digi24

11:37 – Patriarhul Daniel a transmis că Biserica Ortodoxă Română a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent.

„Ne exprimăm pe această cale speranța că forțele politice euro-atlantice mai pot găsi calea unui dialog pacificator spre binele Ucrainei și al întregii Europe. Totodată, ne exprimăm deplina solidaritate cu creștinii români ortodocși care trăiesc în Ucraina, precum și disponibilitatea de a-i ajuta după propriile noastre puteri.

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Domnul păcii, al dreptății și al iubirii, să dăruiască ocrotire poporului ucrainean și înțelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici responsabili”, este mesajul transmis de Patriarhia Română.

11:32 – Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski a declarat că armata luptă  împotriva atacului.

„Vreau să le spun cetățenilor și presei despre cum armata noastră luptă împotriva acestui atac. Armata noastră trebuie susținută de către public, avem o armată foarte puternică(…)Militarii sunt angajați în atacuri masive ce au provocat pierderi dure și vor fi și mai dure.

Ucraina este atacată din nord, din sud, din est. Solidaritatea e principalul nostru scop. Avem arme defensive capabile să ne apere suveranitatea, fiecare cetățean al Ucrainei va decide viitorul poporului nostru. Oricine poate apăra să se prezinte la unitățile de apărare”, a declarat președintele Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai spus că „am închis relațiile diplomatice cu Rusia, Ucraina se apără, orice ar crede Moscova, pentru ucraineni independența este vitală”

„Rusia a atacat statul nostru într-un mod laș, nu așa cum a făcut Germania în al doilea Război Mondial, dar de astăzi, țările noastre sunt pe laturi opuse ale istoriei, poporul rus va trebui să aleagă o cale, cei din Rusia care nu și-au pierdut onoarea trebuie să protesteze față de războiul din Ucraina. Vreau să fac apel la cetățenii din Ucraina și Rusia: știu că aceste lucruri nu se arată la voi la televizor și multe sunt blocate pe social-media, dar acest rău, această dorință de a elimina o națiune este imposibilă!”, a mai afirmat președintele Ucrainei.

11:21 – Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a apreciat că „situația este extrem de gravă, Federația Rusă atacă pe toate fronturile și pune în pericol viața a milioane de civili”.

„Tocmai am vorbit cu premierul Ucrainei, Denys Sjmyhal, în urma atacului nechibzuit și neprovocat al Federației Ruse. Situația este extrem de gravă, Federația Rusă atacă pe toate fronturile și pune în pericol viața a milioane de civili. Cerem Rusiei să oprească imediat activitățile militare și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Geoană pe contul său de Facebook.

11:00 – Începe ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, iar la ora 13:00 președintele Klaus Iohannis are o întâlnire cu președinții celor două camere ale Parlamentului – Camera Deputaților, Marcel Ciolacu, și Senatului, Flroin Cîțu.

„Întâlnire cu Președintele Senatului și Președintele Camerei Deputaților privind situația generată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”, se arată pe agenda oficială a șefului statului.

10:20 – România, Polonia și statele baltice au declanșat consultări la nivelul NATO. Mai multe detalii aici.

9:55 – Cel puțin opt persoane au fost ucise și nouă au fost rănite de bombardamentele rusești, a declarat un consilier al ministrului ucrainean al afacerilor interne, potrivit Reuters.

9:40 – Trupele Ruse au trecut granița administrativă a peninsulei Crimeea, aflată sub ocupație ilegală din 2014. Mai multe detalii aici.

8:35 – Un avion militar ucrainean a fost interceptat și aterizat la Bacău. Mai multe detalii aici.

8:26 – Ministerul rus al Apărării, citat de agenția rusă Tass, a negat doborârea aparatelor de zbor.

8:21 – Cinci avioane rusești și un elicopter au fost doborâte în Lugansk, a precizat Armata Ucrainei, citată de Ukrayinska Pravda.

7:50 – Armata Ucrainei neagă informațiile că trupele ruse ar fi ajuns în Odesa.

7:31 – CNN a difuzat imagini cu o coloană de vehicule militare, care intră în Ucraina prin punctul de trecere a frontierei cu Bielorusia.

7:26 – Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării

7:25 – Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a îndemnat lumea să „acționeze imediat” ca răspuns la operațiunea militară a Rusiei în țară.

Oficialul a scris pe Twitter:

„Lumea trebuie să acționeze imediat. Viitorul Europei și al lumii este în joc. Ce trebuie făcut:
1. Sancțiuni devastatoare asupra Rusiei ACUM, inclusiv asupra SWIFT
2. Izolarea completă a Rusiei prin toate mijloacele, în toate formatele
3. Arme, echipamente pentru Ucraina
4. Asistență financiară
5. Asistență umanitară”, a scris acesta pe rețeaua socială.

7:05 – Primarul orașului Dnipro, din centrul Ucrainei, face apel la cetățeni „să nu intre în panică”. Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, primarul din Dnipro, Borys Fylatov, a declarat că orașul are „totul sub control”.

„Conaționali, vă rog să nu intrați în panică. În curând, când va fi clar nivelul exact al amenințării pentru Dnipro – vă voi ține la curent. Credeți-mă, nimeni nu ar putea crede într-un asemenea nivel de cinism, dar totul este în ordine”, a scris Fylatov.

7:03 – Armata rusă a transmis joi o declarație în care susține că nu a vizat orașe ucrainene, în timp ce echipele CNN de la fața locului raportează explozii în întreaga țară.

„Forțele armate ruse nu lansează rachete sau lovituri de artilerie asupra orașelor din Ucraina. Armele de înaltă precizie distrug infrastructura militară: aerodromurile militare, aviația, instalațiile de apărare aeriană ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, se arată în comunicat. „Populația civilă nu este în pericol”, conform sursei citate.

7:00 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a convocat Consiliul Național de Securitate și Apărare pentru a introduce legea marțială. Anunțul a fost făcut Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului, într-o declarație pentru Ukrayinska Pravda.

6:50 – Ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a declarat jurnaliştilor pe un grup oficial WhatsApp, citat de CNN, că trupele ruse au ajuns în oraşul Odesa, port la Marea Neagră, şi avansează spre Harkov. Gerashchenko a adăugat că au avut loc lovituri cu rachete pe aerodromul Vasilkovsky de lângă Kiev.

6:30 – Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, citați de Ukrayinska Pravda, centrele militare de control din Kiev și Harkov au fost lovite de rachete. Reporterii CNN aflați în capitala Ucrainei au auzit explozii dinspre est în direcția aeroportului internațional al orașului.

O altă echipă a postului american aflată în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a auzit un „flux constant de explozii puternice”.

Explozii au fost raportate și în Dnipro, al patrulea oraș ca mărime, situat în estul Ucrainei.

Mai multe imagini, a căror autenticitate nu a fost încă confirmată, au fost publicate pe rețelele de rețelele de socializare.

06:23 – Președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski discută la telefon în prezent, potrivit unui oficial de la Casa Albă

06:18 – Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat că trimisul Rusiei la ONU a confirmat că președintele său a declarat „război țării mele”, relatează agenția de presă Reuters.

La rândul său, Ministerul ucrainean de Interne a declarat pentru CNN: „Invazia a început”.

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW