Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


Summit-ul Consiliului NATO, convocat de urgență după invazia Rusiei în Ucraina / Stoltenberg: Am activat planul de apărare. Nu vrem confruntare, vrem să prevenim

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 24 februarie 2022

Secretarul general al NATO a anunțat că vineri, 25 februarie, va avea loc un summit al Consiliului Alianței Nord-Atlantice, organizat de urgență după ce Federația Rusă a început invazia asupra Ucrainei. Jens Stoltenberg a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost activat planul de apărare al NATO, un pas „prudent și defensiv” pentru a asigura protecția Aliaților.

Vezi aici ultimele informații legate de atacul lansat joi de Federația Rusă în Ucraina

Este un act brutal de război. Gândurile noastre sunt cu curajosul popor ucrainean.  Ceea ce am avertizat de luni de zile s-a concretizat. În ciuda tuturor apelurilor făcute la Federația Rusă și în ciuda eforturilor pentru o soluție diplomatică, pacea pe continentul nostru a fost destabilizată. Avem un război în Europa la o scară despre care credeam că aparține trecutului”, a declarat joi, 24 februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg arată că „atacurile neprovocate ale Rusiei au pus în pericol poporul ucrainean” și a cerut oficialilor de la Kremlin să înceteze acțiunile militare și să aleagă diplomația.

Consiliul NATO a decis să activeze planul de apărare, la cererea militarilor de top. Este un pas prudent și defensiv pentru a asigura protecția alianței în această criză. Vom putea mobiliza capabilități. În fața mobilizării masive a Rusiei suntem gata să întărim apărarea colectivă, în aer, pe mare și pe pământ”, a menționat secretarul general al NATO.

Șeful NATO a precizat că, în cadrul planurilor de apărare, comandanții militari au mai multă autoritate și pot mobiliza trupe acolo „unde este nevoie”, dar doar în interiorul granițelor Alianței.

E parte din răspunsul NATO, suntem pregătiți. Sunt măsuri defensive, nu vrem confruntare, vrem să prevenim. De luni de zile încercăm să discutăm cu Rusia și am văzut că mesajul Rusiei a fost că nu au luat în serios aceste discuții. Când căutam o soluție politică, ei planificau o invazie. Rusia a închis ușa unei soluții politice. Regretăm acest lucru, dar asta este realitatea”, a adăugat Stoltenberg.

Totodată, NATO este fermă în ceea ce privește Articolul 5, potrivit căruia „un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra tuturor”, a adăugat șeful Alianței.

NATO e cea mai puternică alianță din istorie. Fiți siguri că vom apăra și proteja fiecare aliat împotriva oricărui atac inițiat pe teritoriul NATO. Am crescut prezența în estul alianței cu mii de trupe, nave și avioane ce trimit un mesaj clar, un atac împotriva unui aliat e un atac împotriva alianței. Sunt măsuri necesare, vedem acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei și aliații trebuie să se asigure că nu există nicio amenințare la adresa unui stat NATO”, a precizat șeful NATO.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW