Wednesday, May 18, 2022
Jurnalism corect


INTERVIU Dan Dungaciu, specialist în geopolitică, despre tensiunile de la granița de Est a Ucrainei: E o mișcare de trupe fără de precedent a Federației Ruse / Asistăm la o etalare de forțe, la cel mai înalt nivel, pe axa Moscova-Statele Unite

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Interviuri Stirile zilei , at 11 aprilie 2021 Etichete: , ,

La granița de Est a Ucrainei asistăm la o etalare de forțe la cel mai înalt nivel, pe axa Moscova-Washington, a explicat, într-un interviu acordat Main News, sociologul și geopoliticianul Dan Dungaciu. În schimb, deși un conflict militar nu ar fi favorabil niciuneia dintre părțile implicate, o greșeală ar putea declanșa un război ce ar presupune inclusiv arme nucleare, după cum amenință oficialii de la Kremlin. 

Cele mai importante declarații ale geopoliticianului Dan Dungaciu

– Avem de-a face cu o mișcare foarte semnificativă, fără precedent, de trupe ale Federației Ruse în zona Donbas și în jurul Crimeei.

– Președintele Ucrainei are 3 probleme mari, prima fiind dată de pandemie, a doua de economie și a treia de faptul că nu a reușit, în ceea ce privește conflictul din Donbas, nu a reușit să oprească victimele omenești, adică victimele ucrainene în acest spațiu.

– America a anunțat că va susține integritatea și suveranitatea Ucrainei, fără să spună concret în ce va consta. În momentul în care americanii au spus asta, Federația Rusă a început să miște trupe într-un ritm fără precedent.

– Dacă se va întâmpla ca Ucraina să intervină în Donbas și să încerce să împingă suporterii ruși dincolo de frontieră, Rusia va interveni și nu va mai rămâne nimic din statul ucrainean.

– Dacă trupele americane vor sprijini Ucraina, atunci trupele Rusiei sunt gata să facă o confruntare și cu America și cu aliații Americii, inclusiv la nivel nuclear.

– Nu cred că este vorba de un război iminent, pentru că rușii nu au de gând să invadeze Ucraina și sunt aproape convins că americanii nu vor un război cu Rusia, nici măcar pentru Ucraina.

– Există, în schimb, un pericol de escaladare până la pragul militar, pentru că lucrurile se întâmplă în acest moment și la nivel de potențială greșeală.

– Suntem într-o fază de escaladare, o arătare a mușchilor, o zguduire a armelor, dar nu va duce la război.

CITEȘTE ȘI: Tensiuni la granița de Est a Ucrainei / Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Situația este extrem de instabilă / SUA trimit nave militare în Marea Neagră

Redăm integral interviul acordat de geopoliticianul Dan Dunganciu publicației Main News

 

Main News: Ce presupun acțiunile Rusiei la granița cu Ucraina, cum am putea să le interpretăm?

Dan Dungaciu: Ce se întâmplă acum în Ucraina este o escaladare, care face ca toate acordurile de încetare a focului semnate în iunie-iulie 2020 să nu mai aibă nicio valoare. Avem de-a face cu o mișcare foarte semnificativă, fără precedent, de trupe ale Federației Ruse în zona Donbas, controlată de separatiști, și în jurul Crimeei, anexată ilegal de Federația Rusă.

Main News: De unde au început aceste tensiuni?

Dan Dungaciu: Este o dinamică internă, evoluțiile politice din Ucraina și presiunile pe care Federația Rusă le pune pe Kiev. Avem de-a face cu un președinte slab, astăzi, în Kiev, sau nu atât de puternic pe cât era. Domnul Zelenskiy(n.r. Volodymyr Zelenkskiy), în sondaje, este undeva la 20%, urmat de reprezentantul minorității ruse, Yuri Boyko, 19% plus-minus, și îi suflă în ceafă și fostul președinte Petro Poroșenko, undeva pe la 17-18%. Domnul Zelenskiy a scăzut de la 73% undeva la 20%, iar partidul său, care avea majoritate în Parlament, a ajuns în sondaje la 20%. Politic, președintele nu stă bine. Are 3 probleme mari, prima fiind dată de pandemie, a doua de economie și a treia de faptul că nu a reușit, în ceea ce privește conflictul din Donbas, nu a reușit să oprească victimele omenești, adică victimele ucrainene în acest spațiu. Nu a existat nicio încetare a focului.

Main News: Nici președintele Putin nu stă foarte bine în sondaje, ce ar avea de câștigat?

Dan Dungaciu: Președintele Putin nu stă bine în sondaje, dar alegerile din Ucraina nu se compară cu cele din Federația Rusă. Din acest punct de vedere, Zelenskiy este presat de Federația Rusă să vină la discuții în ceea ce privește statutul Donbas-ului, dar în condițiile Federației Ruse. Domnul Zelenskiy vrea o întâlnire cu Moscova, vrea ca formatul Normandia să se întâmple, dar Federația Rusă spune nu, până nu îndeplinește condițiile agreate în întâlnirea precedentă de la Paris. Domnul Zelenskiy este ținut în corzi, speră că ceilalți parteneri, Germania și Franța în special, o să fie de partea lui, dar a văzut că Franța, Germania și Federația Rusă au discutat inclusiv despre situația Ucrainei fără Ucraina la masă, în discuția purtată de Macron, Merkel și Putin. Federația Rusă pune presiuni pe domnul Zelensky, care are probleme inclusiv electorale, pentru a rezolva conflictul din Donbas în termenii Federației Ruse și în termenii de la Minsk, care sunt profund nefavorabile Ucrainei.

Ce se întâmplă în Federația Rusă, discuția aici este cu Statele Unite. Federația Rusă și-a masat trupe în jurul Donbas-ului, și ucrainenii au făcut la fel, pentru că și ucrainenii și-au adus trupe pe linia de frontieră. Escaladările au avut loc pe axa Kiev-Moscova, dar pe această axă a intervenit administrația Biden care a schimbat repertoriul discursului față de Federația Rusă, domnul Biden devenind mult mai agresiv.

Main News: Cum putem traduce reacția SUA, care a trimis nave militare în Marea Neagră?

Dan Dungaciu: În 6 aprilie s-a făcut un anunț că America va susține integritatea și suveranitatea Ucrainei, fără să spună concret în ce va consta. În momentul în care americanii au spus asta, Federația Rusă a început să miște trupe într-un ritm fără precedent. Sunt 30.000 de oameni estimați în Donbas, dar dincolo de frontieră există zeci de mii de trupe ruse, există unități militare, baze militare, prin urmare, Federația Rusă stă mult mai bine militar decât Ucraina. Nu se știe în ce va consta ajutorul pe care americanii l-au promis. Problema de fond este alta, Rusia dă semne, nu doar prin mișcarea de trupe, dar și prin punerea în stare de alertă maximă și chiar în poziție de tragere a rachetelor balistice nucleare, deci au ridicat nivelul de confruntare posibilă până la nivelul nuclear. Federația Rusă transmite un mesaj că dacă se va întâmpla ca Ucraina să intervină în Donbas și să încerce să împingă suporterii ruși dincolo de frontieră, Rusia va interveniși, cum a spus domnul Kozak(n.r. Dmitri Kozak), adjunctul administrației prezidențiale de la Kremlin, nu va mai rămâne nimic din statul ucrainean. Amenințările sunt foarte clare, dacă trupele ucrainene trec și intră în Donbas, Federația Rusă va riposta cu toată puterea. Dacă trupele americane vor sprijini Ucraina, atunci trupele Rusiei sunt gata să facă o confruntare și cu America și cu aliații Americii, inclusiv la nivel nuclear.

E o chestiune de cine clipește primul. Tensiunea este foarte mare și întrebarea esențială, ca de fiecare dată în Estul Europei, este cine e dispus să moară în această regiune. Aceeași problemă a fost în 2008 în Georgia. Domnul Saakașvili(n.r. Miheil Saakașvili, fost președinte în Georgia) a preferat un conflict cu Federația Rusă, neinițiat de el, sperând că americanii îl vor susține. Domnul Saakașvili nu a fost susținut de americani, cum a crezut. Forțând foarte mult nota, americanii nu au intrat în conflict, iar domnul Saakașvili a pierdut două teritorii, anume Osetia de Sud și a Abhazia. Domnul Zelenskiy riscă să fie noul Saakașvili? Intră în confruntarea cu Rusia bazat pe niște promisiuni ale administrației Biden?

Domnul Biden a reușit, relativ, să își redreseze economia, bătălia împotriva pandemiei. Cum va suna, din punct de vedere politic, un război, în afara Americii, în perspectiva Mid-Term Elections din 2022? Își permite domnul Biden un război pe care nu și-l dorește nimeni în Statele Unite? Nimeni nu crede că Donbas e o miză atât de puternică încât să moară acolo. Războaiele se câștigă cu oameni pe teren care sunt dispuși să moară. Rușii transmit semnale că sunt dispuși să moară.

La limită, Putin nu face asta pentru că scade în sondaje. Dacă ar începe un război să câștige Ucraina ar fi o nenorocire pentru Rusia, că nu l-ar putea susține nici financiar, nici militar, nici la nivel de opinie publică, pentru că nici cetățenii ruși sunt dispuși să susțină un război care nu știu cum se termină. Dacă își propune să cucerească Ucraina, nu poate susține ocupația militară în Ucraina, nici financiar, nici militar.

Nu pot pleca de la ipoteza că rușii ar fi proști, pot fi nebuni, dar proști nu sunt. Dacă cineva își imaginează că rușii încep invadarea Ucrainei, pleacă de la ipoteza unei prostii absolute de la Moscova, care nu rezonează cu succesele pe care rușii le-au avut, în Crimeea, Donbas și Orientul Mijlociu. Federația Rusă a transmis un mesaj dur:dacă Ucraina intră în Donbas și încep masacre, noi vom interveni. O intervenție neprovocată în Donbas nu se poate justifica nici măcar în fața rușilor. Pentru Putin nu va fi un mare succes, pentru că nimeni nu va dispus să justifice această aventură, nejustificată. Nu e momentul Crimeea.

Nu cred că este vorba de un război iminent, pentru că rușii nu au de gând să invadeze Ucraina și sunt aproape convins că americanii nu vor un război cu Rusia, nici măcar pentru Ucraina. 

Asistăm la o etalare de forțe, la cel mai înalt nivel, nu doar pe axa Kiev-Moscova, ci pe axa Moscova-Statele Unite, o chestiune care complică peisajul. E și America implicată, nu vorbim de Ucraina și Rusia.

Main News: Cine ar avea cel mai mult de câștigat în urma unui eventual război?

Dan Dungaciu: Nimeni, dacă se face un război, se va încerca să fie oprit repede. La câte trupe au rușii în Donbas sau în apropiere, se presupune că au tancuri, rachete antitanc, muniție, nu se pune problema ca ucrainenii să câștige războiul cu rușii. Rușii intră și pot să ajungă să cucerească teritorii mai mari, pentru că deocamdată ei controlează o parte din Donbas și Lugansk, dar ar putea să cucerească mai mult. Riscul este ca perdantul să fie Ucraina și președintele Zelenskiy, pentru că nu îmi imaginez că SUA vor intra în război pentru Donbas.

Main News: De ce nu ar intra America în război pentru Donbas?

Dan Dungaciu: Riști să deplasezi un război pe care l-ai evitat în perioada Războiului Rece? Cine girează? Democrații stau bine, dar nu atât de bine. Cum ar fi să dai șansa lui Donald Trump și a republicanilor că tu declanșezi un război în Europa, pentru mize greu de explicat, când tu, în timpul administrației Obama, nu ai declanșat un război când rușii au luat Crimeea și Donbas. Există un pericol de escaladare până la pragul militar, pentru că lucrurile se întâmplă în acest moment și la nivel de potențială greșeală. Când ești foarte aproape, armată cu armată, cineva face un pas, celălalt face 2, altcineva face 3 și escaladarea e gata. Nu înseamnă, teoretic, că nu poate să existe o confruntare militară, dar nu îmi imaginez că SUA vor intra în această confruntare în niciun fel. Mă aștept la o dezescaladare care ar putea să ducă într-un scenariu de timp Georgia. Nu cred că trebuie ignorat acest moment. Nu cred, în acest moment, că fără o greșeală sau escaladare accidentală, este iminent un război în această zonă.

Main News: Cum ar putea fi interpretată vizita președintelui Zelenskiy la graniță?

Dan Dungaciu: Are o valoare simbolică, dar Zelenskiy nu este nici măcar Poroșenko. Nu a fost votat pentru a fi radical anti-rus, a fost votat să fie un președinte care să face pace. Ăsta a fost votul pentru Zelenskiy, 73% din ucraineni au votat să facă pace, nu să facă război, nu e un președinte de război. Poroșenko era în rolul ăsta, Zelenskiy nu. Rolul ăsta nu e al lui și nici susținerea populară din Ucraina nu este în această direcție. Există o tabără foarte radicalizată anti-rusă, dar e undeva pe la 25%, cea care l-a susținut pe Poroșenko. Nu văd din partea ucrainenilor o dorință să înceapă un război. Electoral îl poate servi, această etalare de patriotism, dar să faci un război e un pic cam mult. Suntem într-o fază de escaladare, o arătare a mușchilor, o zguduire a armelor, dar nu va duce la război. Ucraina joacă o carte destul de complicată, riscă să semene prea mult cu scenariul din Georgia, cu Saakașvili. Ridici piatra dacă ești convins că partenerii tăi intră în război pentru tine, dar eu nu sunt convins că partenerii Ucrainei, care nu sunt aliați NATO, intră în război.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW