Internările și operațiile care nu sunt urgențe vor fi suspendate. România cere ajutorul UE pentru un medicament COVID-19
În România vor fi suspendate internările, intervenţiile chirurgicale, tratamentele şi investigaţiile medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, luni, 4 octombrie. Totodată, el a anunțat că marți va fi activat Mecanismul de protecţie civilă al UE.
„După discuţiile cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, analizele făcute la Centrul Naţional de Comandă şi Coordonare a Intervenţiei, discuţii cu mai mulţi manageri de spitale, suntem nevoiţi să emitem un ordin, pe 30 de zile, care prevede că începând cu data emiterii acestuia, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor, pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate. Vor face acest lucru managerii unităţilor sanitare publice”, a declarat șeful DSU după ședința de guvern de luni, citat de Agerpres.
Aceste prevederi nu se aplică în cazul urgenţelor, al femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigaţii sau tratament.
Măsura este luată în condițiile în care numărul de cazuri de COVID-19 a crescut mult în ultima perioadă, iar tot mai mulți bolnavi ajung internați în spitale, astfel că presiunea pe unitățile sanitare este uriașă.
România cere ajutorul UE
În același timp, Raed Arafat a mai anunțat că marți va fi activat Mecanismul de protecţie civilă al UE, pentru a achiziţiona medicamentului Tocilizumab, folosit în tratarea pacienților cu COVID-19.
„Problema activării Mecanismului de protecţie civilă – ştiu că au fost discuţii pe această temă. Mâine (marți – n.red.) urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătăţii (…), pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare.
Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi”, a mai afirmat Raed Arafat, conform sursei citate.
În fine, șeful DSU a mai spus că autoritățile analizează și posibilitatea de a solicita anumite echipamente prin acest mecanism, evocând oxigenatoarele individuale.
„Să suplimentăm ce avem şi ce achiziţionăm pentru a facilita creşterea numărului paturilor cu oxigen în spitalele care au paturi libere, dar care nu sunt conectate la oxigen”, a adăugat acesta.
Premierul nu a exclus această posibilitate
Premierul Florin Cîțu nu a exclus joi, 30 septembrie, posibilitatea ca România să activeze Mecanismul European de Protecţie Civilă, în contextul în care situația paturilor ATI COVID-19 este din ce în ce mai dramatică în spitalele din România.
„În primul rând, așa cum România a trimis echipe medicale în Slovacia, Italia, întotdeauna dacă este nevoie vom putea activa acest plan. Nu trebuie să facem ceva special. Sunt sigur că Grecia – noi am trimis echipe de fiecare dată –, dacă va fi nevoie, sunt sigur că vom activa. Deocamdată nu este nevoie”, a declarat premierul joi, întrebat dacă am putea activa acest mecanism în condițiile în care rămânem fără paturi în secțiile de Terapie Intensivă.
Ce este Mecanismul de protecție civilă
Prin Mecanismul de protecție civilă, Uniunea Europeană oferă un cadru de coordonare și cooperare ca răspuns la pericolele naturale și dezastrele provocate de om, punând laolaltă capacitățile de răspuns ale statelor membre UE și ale altor șase țări participante – Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Turcia.
Mecanismul permite Comisiei Europene să coordoneze răspunsul oferit, optimizând resursele din fiecare țară. Mai mult, mecanismul contribuie și la coordonarea activităților derulate de autoritățile naționale pentru pregătirea și prevenirea dezastrelor și facilitează schimbul de bune practici, conform IGSU.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
[…] CITEȘTE MAI MULTE DETALII Internările și operațiile care nu sunt urgențe vor fi suspendate. România cere ajutorul UE pent… […]
[…] CITEȘTE MAI MULTE AICI: Internările și operațiile care nu sunt urgențe vor fi suspendate. Româ… […]
[…] CITEȘTE MAI MULTE AICI: Internările și operațiile care nu sunt urgențe vor fi suspendate. Româ… […]
[…] În special, premierul demis a vorbit despre medicamentul Tocilizumabum și concentratoare de oxigen, cele două lucruri pentru care România a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE. […]
[…] Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat luni, 4 octombrie, că marți va fi activat Mecanismul de protecţie civilă al UE. […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/internarile-si-operatiile-care-nu-sunt-urgente-vor-fi-suspendate-romania-cere-ajutorul-ue-pentru-un-medicament-covid-19/ […]