Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Suspendarea internărilor și operațiilor care nu sunt urgente, intrată în vizorul Avocatului Poporului

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 octombrie 2021

Avocatul Poporului a transmis miercuri, 6 octombrie, că s-a sesizat din oficiu, după ce Raed Arafat a anunțat la finalul ședinței de Guvern de luni că în România vor fi suspendate internările, intervenţiile chirurgicale, tratamentele şi investigaţiile medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate.

Abordarea expusă pune probleme atât din perspectiva respectării obligației statului ca garant al dreptului la ocrotirea sănătății, consacrată prin Constituția României, cât și raportat la asigurarea protecției asiguraților în mod universal, echitabil și nediscriminatoriu – accesul pacienților non-Covid la asistență medicală fiind limitat”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului le-a cerut ministrului interimar al Sănătății, Attila Cseke, și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, să clarifice următoarele informații:

Care este tipul de act normativ prin care se intenționează a fi luate măsurile prezentate?;

Cum se justifică restrângerea dreptului la ocrotirea sănătății printr-un act normativ inferior (n.r ordin de ministru), raportat la prevederile din Constituție?;

Cum se asigură nediscriminarea și evitarea restrângerii drepturilor pacienților care vor avea nevoie de intervenții chirurgicale, care nu vor fi considerate urgente în perioada următoare?

La ce nivel se va stabili care sunt cazurile urgente? Care sunt aceste cazuri urgente și excepțiile în ceea ce privește intervențiile chirurgicale pentru care nu se intenționează aplicarea suspendării internărilor?

Care este rațiunea pentru care se consideră oportună „suspendarea tuturor internărilor pentru intervențiile chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții”, luându-se în calcul și faptul că, de la începutul pandemiei, au fost situații în care spitalele suport Covid au ajuns să funcționeze pentru un număr redus de pacienți, cu saloane și paturi goale(…)Ce măsuri urmează să fie luate pentru a se evita repetarea acestor situații?

Pacienții confirmați cu COVID-19 aflați în stare gravă cu dificultăți de respirație pot fi intubați la oxigen doar în secțiile special amenajate și în limita paturilor dotate cu instalații de oxigen, prin acordarea asistenței de către personal specializat ATI. Care sunt măsurile pentru suplimentarea dotărilor necesare și personalului specializat pentru acordarea unui tratament eficient tuturor pacienților COVID aflați în stare gravă, în contextul în care numărul lor este în creștere? Care este stadiul operaționalizării unităților mobile ATI?

Există o proporționalitate între măsura în care se va reduce accesul pacienților non-COVID în vederea internării pentru intervenții chirurgicale și măsura în care fluxul de pacienți confirmați cu COVID crește? Există dotările necesare la nivel de spitale pentru asistența persoanelor care suferă de COVID, astfel încât să nu ne confruntăm din nou cu situația saloanelor goale în cazul limitării excesive a internărilor pacienților non-COVID?”, se arată în solicitarea transmisă de Avocatul Poporului.

Șeful DSU și ministrul Sănătății, chemați în Parlament

Senatorul PSD Alexandru Rafila a anunțat că social-democrații urmează să îi convoace pe șeful DSU Raed Arafat și pe ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila, la o ședință a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, pentru a da explicații cu privire la ordinul prin care sunt suspendate internările și operațiile care nu reprezintă urgențe.

Pentru că Guvernul a eşuat şi în mod evident, şi are o capacitate limitată de a rezolva această problemă, PSD, prin reprezentanţii săi, doreşte să convoace la începutul săptămânii viitoare o şedinţă de BPR, unde să invităm preşedinţii celor două comisii de sănătate din Cameră şi Senat, pe ministrul interimar al Sănătăţii şi pe Raed Arafat, şeful DSU”, a spus Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Context

În România vor fi suspendate internările, intervenţiile chirurgicale, tratamentele şi investigaţiile medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, luni, 4 octombrie.

Suntem nevoiţi să emitem un ordin, pe 30 de zile, care prevede că începând cu data emiterii acestuia, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor, pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate. Vor face acest lucru managerii unităţilor sanitare publice”, a declarat șeful DSU după ședința de guvern de luni.

Aceste prevederi nu se aplică în cazul urgenţelor, al femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigaţii sau tratament.

Măsura este luată în condițiile în care numărul de cazuri de COVID-19 a crescut mult în ultima perioadă, iar tot mai mulți bolnavi ajung internați în spitale, astfel că presiunea pe unitățile sanitare este uriașă.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Internările și operațiile care nu sunt urgențe vor fi suspendate. România cere ajutorul UE pentru un medicament COVID-19

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW