Întâlnire a miniștrilor Apărării din NATO. Stoltenberg a subliniat „nevoia urgentă” de a trimite sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a transmis miercuri, 12 octombrie, înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre, că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană, dar a subliniat că stocurile de echipamente militare ale Alianței trebuie să fie refăcute.
Reuniunea miniștrilor Apărării din NATO are loc între 12 și 13 octombrie la sediul Alianței din Bruxelles. Din partea României va participa ministrul Vasile Dîncu.
În cadrul reuniunii vor fi abordate mai multe teme de interes, precum postura de descurajare a Alianței și aspecte specifice domeniului nuclear, eforturile colective de apărare în contextul invaziei ruse și stadiul misiunilor NATO din Kosovo și Irak, potrivit Ministerului Apărării.
Totodată, la întâlnirea miniștrilor Apărării din NATO va participa și Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean de resort.
„În ultimele săptămâni, am văzut cele mai serioase escaladări ale războiului de la declanșarea invaziei, în februarie. Rusia a mobilizat zeci de mii de noi trupe. Încearcă să anexeze ilegal noi teritorii ucrainene și am văzut atacurile nediscriminatorii asupra orașelor din Ucraina. De asemenea, am auzit amenințări nucleare din partea Moscovei”, a declarat Jens Stoltenberg, în Bruxelles, înaintea reuniunii.
Invocând atacurile aeriene asupra mai multor orașe ucrainene, ce au avut loc începând cu 10 octombrie, Jens Stoltenberg a făcut apel către țările membre NATO să furnizeze noi sisteme de apărare antiaeriană.
„Atacurile nediscriminatorii și îngrozitoare asupra orașelor ucrainene, civilii uciși, infrastructura critică distrusă și, nu în ultimul rând, atacurile asupra sistemului energetic sunt niște lucruri serioase, având în vedere că vine iarna. Aceste lucruri demonstrează nevoia urgentă de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Chiar dacă Aliații au livrat sisteme de apărare, e nevoie de mai multe”, a spus secretarul general al NATO.
Secretarul general al NATO a precizat că este nevoie de mai multe tipuri: „cu rază scurtă, cu rază lungă, sisteme care să doboare rachetele balistice, de croazieră sau dronele”.
„Ucraina este o țară mare, sunt multe orașe, deci trebuie să ridicăm nivelul pentru a ajuta Ucraina să apere cât mai multe orașe și cât mai mult teritoriu în fața atacurilor ruse asupra populației civile”, a precizat Stoltenberg.
În schimb, șeful NATO a subliniat că Aliații trebuie să își refacă și stocurile de armament, după ce statele membre au livrat echipament militar Ucrainei.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii