Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Institutul Național de Hematologie, răspuns la proiectul adoptat de Primăria Bucureștiului

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 august 2020 Etichete: ,

Institutul Național de Hematologie ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” București a formulat un răspuns cu privire la proiectul inițiat de Gabriela Firea, conform căruia donatorii de plasmă ar urma să primească un stimulent în cuantum de 1.000 de euro. „Donatorii își doresc să doneze din compasiune și ca gest umanitar, nu pentru renumerații și beneficii”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri.

Consiliul General al Capitalei a adoptat un proiect ce prevede acordarea unui stimulent de 1.000 de euro pentru donatorii de plasmă, dar acest lucru ar putea crea premisele unei discriminări.

”Acordarea acestor sume de bani donatorilor de plasmă convalescentă ar putea crea premisele unei discriminări, având în vedere faptul că donatorii de sânge total sau compente sanguine nu primesc aceste beneficii. În România, activitatea de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană este reglementată de Legea nr.282/2005, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede la art.4, pct.c) faptul că «donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat», iar donatorul de sânge este definit ca «orice persoană sănătoasă care acceptă să i se preleveze 450 ml de sânge, în mod voluntar, anonim şi neremunerat», fiind interzisă orice formă de plată a donatorului de sânge”, scrie în comunicatul emis de Institutul Național de Hematologie ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” București.

CITEȘTE ȘI: Stimulentul în cuantum de 1.000 de euro pentru donatorii de plasmă, aprobat de Consiliul General

Aceste beneficii ar reprezenta un „minim de recunoștință” pentru gestul umanitar al donatorilor.

”Donatorii îşi doresc sa doneze sange din compasiune şi ca gest umanitar, nu pentru remuneraţii şi beneficii. Beneficiile pe care HG nr. 1364/2006 le prevede pentru donatorii de sânge nu sunt de natură să determine donatorii să doneze sânge şi componente sanguine, ci reprezintă, mai degrabă, un minim de recunoştinţă pentru gestul umanitar al acestora. A fost nevoie de foarte mult timp şi implicare din partea instituţiilor statului pentru a promova ideea că donarea de sânge şi componente sanguine este un act voluntar de maximă importanţă, neremunerat şi complet lipsit de intenţia de a obţine bani sau alte importante beneficii de pe urma acestuia”, este poziția luată de Inistitutul Național de Hematologie.

CITEȘTE ȘI: Voiculescu, despre programul Primăriei prin care se propun stimulente în bani pentru donatorii de plasmă: Nou exercițiu de șpagă politică oferită de doamna Firea

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW