Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Instituțiile statului se bat în comunicate după ce o femeie a fost ucisă de câini / Primăria Sectorului 6 acuză că echipajele ASPA răspund greu la sesizări

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 22 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Instituțiile statului par mai preocupate să se certe între ele decât să rezolve problema câinilor periculoși care umblă pe străzi. După ce Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a dovedit că a trimis sesizări către Poliția Locală privind haitele de câini din zona Lacul Morii, Primăria Sectorului 6 acuză că echipajele ASPA răspund la notificările poliţiştilor locali foarte târziu, de la una la trei zile de la momentul sesizării.

O femeie din București a fost ucisă de o haită de câini în dimineața zilei de sâmbătă, 21 ianuarie. Aceasta și-a găsit sfârșitul în timp ce alerga pe terenul de lângă Lacul Morii. Trupul femeii a fost găsit la aproximativ 300 de metri de cel mai apropiat dig.

Ciucu dă vina pe ASPA, iar ASPA pe Primar

Primăria Sectorului 6, condusă de Ciprian Ciucu, a transmis duminică, 22 ianuarie, printr-un comunicat de presă, că, „potrivit rapoartelor, prinzătorii ASPA răspund la notificările poliţiştilor locali foarte târziu”. Conform Primăriei, intervalele de acţiune ar fi de la una la trei zile, de la momentul sesizării.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 susțin că în dimineața zilei de duminică, la ora 3.17, ASPA a fost sesizată de poliţiştii locali că pe digul Lacului Morii, dar şi la baza lui este o haită de maidanezi. Echipajul de prinzători ar fi ajuns în zonă la ora 10.27, după 7 ore.

Mai mult, primăria reclamă că ASPA a transmis către Dispeceratul PL6 faptul că nu intervin decât la urgențe, în cazuri în care persoane au fost mușcate.

Într-un prim comunicat de presă remis la scurt timp după incident, Primăria Sectorului 6 a precizat că Poliția Locală ar fi acționat în zonă, dacă ar fi primit sesizări. În realitate însă, potrivit informațiilor din spațiul public, aceeași femeie a trecut printr-un incident similar anul trecut, în aceeași zonă.

Acum, primăria a revenit asupra declarației și a comunicat că „se referă la faptul că la adresa respectivă, Drumul la Roşu 52, nu au fost primit sau înregistrate reclamaţii pe nici o cale din partea cetăţenilor”.

Într-o adresă către Poliția Locală Sector 6 din 30 septembrie anul trecut, ASPA relatează cum un echipaj al instituției a fost împiedicat de polițiștii locali să ridice câinii ajunși pe pista de biciclete din zona Lacul Morii, care urmăreau bicicliștii.

„În urma acțiunii, echipajele ASPA au reușit să captureze 11 câini care se aflau pe câmp, însă atunci când echipajele ASPA au ajuns la pista de bicicliști, un echipaj al Poliției Locale Sector 6 (…) a alungat câinii aflați pe pistă și a solicitat echipajelor ASPA să părăsească pista, precizând că nu au voie să se afle acolo”, scrie în document.

În adresa respectivă se mai arată că ASPA a solicitat o întrevedere cu reprezentanți ai Poliției Locale în vederea „unei colaborări cu privire la problema câinilor fără stăpân, de pe raza Sectorului 6”.

Uciși de ignoranța statului

În dimineața zilei de sâmbătă, 21 ianuarie, Ana Oros, în vârstă de 44 de ani, a fost ucisă de o haită de câini în timp ce făcea jogging pe terenul de lângă Lacul Morii.

Ana a supraviețuit anul trecut altui atac al unei haite de câini, în aceeași zonă. Atunci, femeia a intrat imediat în sala de operaţie din cauza rănilor profunde pe care le-a suferit. Detalii aici.

În anul 2013, cazul lui Ionuț Anghel, în vârstă de 4 ani, a mișcat o țară întreagă. Copilul și-a pierdut viața în mod tragic, după ce a fost sfâșiat de o haită de câini în apropierea Parcului Tei din București, după ce a fost pierdut pentru câteva clipe din vedere de bunică.

Administratorul Tei Rezidential, compania deținută de ADP Sector 2, cea care avea îngrijire câinii a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă. Instanța l-a obligat pe administrator, dar și Firma Tei Rezidențial, la plata a câte 300.000 lei drept amendă penală, dar și daune morale familiei Anghel.

La acea vremea, pe străzile Capitalei erau peste 60.000 de câini fără stăpân, care aveau să fie strânși de autoritățile locale datorită presiunii publice.

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW