Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Instanța respinge cererea de revizuire în speța companiilor ilegale ale Primăriei Generale. Acestea ar putea fi salvate de Codul Administrativ

By Andreea Traicu , in Fara categorie Justitie Politic Stirile zilei , at 26 iunie 2019 Etichete: , , ,

Curtea de Apel București a respins cererea Primăriei Capitalei de revizuire a sentinței prin care cele 20 de companii municipale erau declarate ilegale. A fost a treia încercare a municipalității de a convinge instanța că nu a încălcat legea atunci cănd a decis să înființeze aceste companii locale. Meciul nu este însă pierdut de Gabriela Firea, care a primit ieri un cadou de la Guvern: Codul Administrativ.

Cum o ajuta noul Cod Administrativ pe Gabriela Firea?

Potrivit Codului Administrativ adoptat ieri de Guvern prin Ordonanță de Urgență, „este necesară majoritatea absolută, și nu cu majoritatea calificată, adică două treimi, că în prezent, a consilierilor locali pentru aprobarea hotărârilor privind bugetul local, contractarea de împrumuturi, hotărârilor prin care se stabilesc impozite și taxe locale, celor privind participarea la programe de dezvoltare județeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră și în cazul celor privind organizarea și dezvoltarea urbanistică a localităților și amenajarea teritoriului”.

Asta înseamnă că Gabriela Firea poate să intre mai ușor  în legalitate cu ajutorul votului consilierilor PSD – ALDE, cu care are majoritate fragilă in Consiliul General.

Gabriela Firea nu este convinsă ca are susținere in Consiliul General

Deși astăzi pe ordinea de zi ar fi trebuie să intre în dezbatere Proiectul de hotărâre cu privire la cele 22 de companii municipale, acesta a fost retras. Consilierul USR Roxana Wring este de părere că Gabriela nu a fost sigură de votul majorității.

„Gabriela Firea retrage de pe ordinea de zi a ședinței CGMB de astăzi PH privind companiile municipale, declarate ca fiind ilegale de Curtea de Apel București. Și-a dat seama că nu vor trece de votul consilierilor. Asta în ciuda modificării cu dedicație a Codului Administrativ. De asemenea, sunt retrase de pe ordinea de zi și PH privind depoul Victoria și cel de aprobare a tarifelor de parcare”, susține Roxana Wring.

Pe de altă parte, Gabriela Firea spune că a înființat aceste companii municipale pentru ca bucureștenii să platească tarife mai mici pentru serviciile municipale.

”Companiile s-au înființat tocmai pentru a lupta cu hoția de la Primăria Municipiului București. Știu că am supărat cele cinci-șase firme care au căpușat bugetul Capitalei, dar eu merg mai departe. (…) De interes este să omorâm companiile municipale pentru că le-a creat Gabriela Firea. E un model folosit de mari capitale, doar în București nu trebuie să funcționeze. Totuși, cred că putem ajunge la un acord să salvăm măcar câteva dintre aceste companii, pentru a avea servicii de calitate la prețuri corecte”, a spus Firea.

Deciziile Curții de Apel București, deși definitive, nu au fost respectate niciodată de municipalitate

Hotărârea Curții de Apel București din noiembrie 2018 nu a dus la declanșarea imediată a procedurilor de dizolvare a companiilor municipale. Pe rolul instanțelor se află în prezent procese intentate de opoziție. De asemenea, Prefectura București a cerut Tribunalului București să anuleze actele de înființare a companiilor municipale, printre care majorări de capital, bugete și acte adiționale prin care s-au delegat servicii publice. Primăria a reacționat inițial foarte agresiv la decizia Curții de Apel București, viceprimarul Aurelian Bădulescu transmițând Curții, printr-o scrisoare făcută publică, că autoritatea locală bucureșteană își rezervă dreptul de a se adresa „organelor competente să cerceteze săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu” în această cauză, considerând că decizia CAB este ilegală „cu intenție”.

FOTO:

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *