Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Proiect: Copiii, obligați să plătească pensie pentru părinți și bunici/ Croitoru:Această inițiativă reprezintă un atac la morala românilor majori

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 4 iulie 2019 Etichete: , ,

Dumitru Gherman, deputat PSD de Bihor, a depus la Parlament un proiect de lege prin care copiii majori, apți de muncă, sunt obligați să plătească pensie pentru întreținerea părinților, părinților vitregi, bunicilor și străbunicilor. Inițiativa a fost criticată atât de reprezentanți ai BNR cât și de opoziție.

Potrivit proiectului de lege, dacă aceștia vor refuza să facă acest lucru, se va considera infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la șase luni la trei ani, sau amendă.

Proiectul a fost semnat de alți 73 de senatori și deputați PSD și unul de la minorități.

Potrivit proiectului de lege:

-Copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și să-și îngrijească părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material (art. 7, alin. 2)

-Dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreținerea părinților (…) problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți (art. 7, alin. 3)

-Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante (art. 7, alin. 4)

-Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane (…) nu poate depăși o cincime din venitul net lunar (art. 7, alin. 8)

-Părinții vitregi inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii lor de către copiii lor firești, au dreptul la întreținere de la copiii vitregi majori apți de muncă (art. 8)

-Bunicii / străbunicii inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii de către copii, au dreptul la întreținere de la nepoții majori apți de muncă (art. 9 și 10)

-Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederile legi constituie infracțiune și se sancționează conform dispozițiilor art. 305 din Codul penal (n. red. art 305 din veciul Cod penal a devenit art. 378 din noul Cod penal)

Conform expunerii de motive, prezentul proiect de lege se va numi „Legea recunoștinței între generații” și are scopul de a reglementa raporturile juridice reciproce dintre rude, respectiv copii și părinți, copii și bunici, copii și străbunici din aceeași familie.

Expunerea de motive

„Marea migratie a fortei de munca tinere din Romania, spre state din vestul Europei, indeosebi dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, are un impact economic, social si uman incalculabil, efectele negative incep deja sa se manifeste, cu deosebire asupra persoanelor varstnice, aflate la capat de drum, fara putere si, in cele mai multe cazuri bolnave si lipsite de sprijinul si afectiunea copiilor sau a nepotilor”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Consilier BNR: Această inițiativă reprezintă un atac la morala românilor majori

Consilierul Băncii Naționale a României, Lucian Croitoru, susține că această inițiativă reprezintă un atac la morala românilor majori, care sunt acuzați de imoralitate din moment ce proiectul de lege presupune implicit că tinerii își neglijează părinții.

„În al treilea rând, este un atac la morala românilor tineri majori, care sunt implicit acuzați de imoralitate din moment ce proiectul de lege presupune implicit că tinerii își neglijează părinții. Din nou, unii cred că știu mai bine relațiile dintre indivizi și nevoile acestora.”, a scris acesta pe contul personal de Facebook.

Totodată, Lucian Croitoru a pus trei întrebări inițiatorilor proiectului:

„Am, în consecință, trei întrebări. Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment? Cred inițiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber, este învechit și trebuie îngrădit? Cred inițiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali și-și părăsesc părinții la greu? Dacă răspunsul la această din urmă întrebare este pozitiv, sunt așa de numeroase cazurile încât depășesc resursele financiare ale sistemului public de pensii și de asistență socială?”, a mai spus el.

Și liberalii au criticat inițiativa depusă de Dumitru Gherman.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *