Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Inițiativă legislativă: Interimatele la conducerea spitalelor ar urma să fie limitate / Inițiator: Politizarea instituțiilor publice este premisa corupției

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 2 iulie 2021

Deputatul USR PLUS Adrian Wiener a depus în Parlament o inițiativă legislativă pentru limitarea interimatelor la conducerea spitalelor la o singură perioadă de 6 luni cu posibilitatea unei prelungiri, în cazul unor motive „temeinic justificate”. 

Interimatul la conducerea unei instituții publice ar trebui să fie o situație temporară, excepțională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcției. Din păcate, menținerea și perpetuarea interimatului a ajuns regula. Astfel, în multe situații se menține controlul politic direct prin condiționarea informală a comportamentului obedient față de <<pixul politic>>”, a scris deputatul Adrian Wiener, pe Facebook.

Acesta susține că majoritatea spitalelor publice din România sunt conduse de manageri și comitete directoare interimare, lucru ce ar exclude selecția competitivă, prin concurs, a conducerii spitalelor.

De asemenea, în multe situații, perpetuarea stării de interimat are ca rezultat limitarea demersului managerial la activitatea curentă a spitalului, fără asumarea unui proiect de management cu obiective pe termen mediu sau lung și fără asumarea unor indicatori de performanță care presupun intervenții semnificative, cu impact de durată”, a adăugat deputatul USR PLUS.

Astfel, pornind de la o petiție inițiată de organizația Declic și semnată de zeci de mii de români, Adrian Wiener a depus un proiect pentru modificarea Legii Sănătății.

Interimatele managerului și ale celorlalți membri ai comitetului director ar urma să fie limitate la o singură perioadă de 6 luni, cu posibilitatea unei unice prelungiri, cu maxim 3 luni, pentru motive temeinic justificate.

Interimatul înseamnă politizare, iar politizarea instituțiilor publice este premisa corupției”, a adăugat Wiener.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com