Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind datele raportate în pandemie, respinsă de Parlament

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 mai 2021

Plenul reunit al Parlamentului a respins proiectul de hotărâre ce viza înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă referitoare la datele publicate de Guvern în timpul pandemiei de coronavirus, transmite Agerpres.

Partidul Social Democrat a înaintat ideea înființării unei Comisii parlamentare de anchetă referitoare la datele publicate de Guvern în timpul pandemiei de coronavirus, după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a acuzat că există diferenţe între numărul real de decese şi cel raportat de autorități.

Propunerea PSD a fost susținută și de grupul parlamentar al AUR, dar cele două partide nu au reușit să strângă o majoritate pentru a înființa Comisia de anchetă, proiectul fiind respins cu 230 de voturi „împotrivă” și 156 de voturi „pentru”.

Liderul senatorilor social-democrați, Lucian Romașcanu, le-a cerut parlamentarilor USR PLUS să voteze proiectul de hotărâre, argumentând că o Comisie de anchetă „va veni să facă lumină asupra unor aspecte în privința cărora chiar oamenii lor s-au îndoit – Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă”.

Doi reprezentanţi la vârf ai Guvernului – unul fost, altul prezent – se îndoiesc de corectitudinea acestor cifre. (…) Stimaţi colegi de la USR PLUS, aceşti doi miniştri sunt miniştrii dumneavoastră. Nu credem că aţi putea vota împotriva unei asemenea comisii de anchetă, care va veni să facă lumină pentru ceea ce oamenii dumneavoastră s-au îndoit. Dacă nu veţi vota această comisie de anchetă, înseamnă că, alături de partenerii vremelnici de la PNL, veţi dori să ascundeţi gunoiul sub preş”, a declarat Romașcanu, în plenul Parlamentului.

În replică, liderul deputaților USR PLUS, Ionuș Moșteanu, a precizat că grupul parlamentar nu susține înființarea comisiei, în condițiile în care la Ministerul Sănătății se lucrează la un raport privind datele raportate în pandemie.

Avem un minister care lucrează la un raport, au fost prezentate şi nişte date preliminare şi în zilele următoare veţi vedea cu toţii un raport. Din datele preliminare, ministrul actual, Ioana Mihăilă(n.r. ministrul Sănătății), a arătat că au fost nişte erori umane de înscriere a morţilor în bazele de date. În câteva zile ne vom lămuri cu toţii şi nu este nevoie de comisie de anchetă. Şi mai este nevoie de un lucru foarte important: trebuie să reprofesionalizăm şi asta facem, asta face Ioana Mihăilă, asta fac colegii de la CNAS care au lansat primele concursuri pe bune şi aţi văzut ce s-a întâmplat – s-au speriat toţi”, a spus Ionuț Moșteanu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *